Februari mogelijk top-3 zonnigste

Shining sun at clear blue sky with copy space

We beleven de zonnigste februari in 15 jaar met in totaal waarschijnlijk 146 uur zon. Bovendien wordt februari daarmee de op twee na zonnigste sinds het begin van de metingen. Normaal schijnt de februarizon in Ukkel 77 uur, maar dit jaar hebben we bijna 90% meer zon. Na een sombere eerste helft van de winter met in december en januari extreem weinig zon, komt het winterseizoen nu op een normale hoeveelheid zonneschijn uit.

In Ukkel scheen de zon deze maand al zo’n 108 uur. Dit weekend gaat het totaal met 9 uur per dag omhoog. Aan het eind van de maand kan de hoeveelheid zon dan ook oplopen naar 146 uur. Daarmee beleven we één van de zonnigste februarimaanden ooit. Met 146 uur is het even zonnig als in 1985 en dat is goed voor een derde plek in de lijst zonnigste februarimaanden. In 2003 scheen de zon maar liefst 149 uur en februari 1975 is met 157 uur het zonnigst sinds het begin van de metingen in 1887.

Normaal schijnt in februari de zon ongeveer 77 uur. Met 146 uur hebben we bijna 90% meer zonuren.

Winter niet meer somber

De winter begon geheel bewolkt en in de eerste week van december scheen de zon in Ukkel helemaal niet. December 2017 was dan ook de op één na somberste maand sinds het begin van de metingen met slechts 10,5 uur zon. In januari scheen de zon op het landelijke hoofdstation 27 uur en daarmee scheen de zon minder dan de helft van de normaal.

Na deze sombere maanden is een bovengemiddeld zonnige maand extra opvallend. De totale hoeveelheid zon van deze meteorologische winter komt aan het eind van de maand op 181 uur. Het verschil met de normaal van 183 uur is zo klein dat van een veel te sombere winter geen sprake meer is.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Buien met hagel en onweer

We onderzoeken of we op basis van weerspreuken iets kunnen zeggen over de weersverwachting en nemen de proef op de …
Lees meer...

 
Windrichting-1280x600

Wind is verplaatsing van lucht. Uit welke richting de wind komt heeft invloed op het weerbeeld in België. Zolang andere …
Lees meer...