Hittegolf op komst

Sommerzeit

Komende dagen wordt het zeer heet. Vanaf woensdag wordt het enkele dagen 26-28 graden aan zee, 29-32 in de Ardennen en 31-35 in de rest van het land. In de Kempen, vooral in het noorden van Limburg, kan het donderdag en vrijdag zelfs 36 graden worden! In het oosten is kans op een lokale warmteonweder, maar in de rest van het land blijft het onverminderd droog. In het weekend neemt de kans op onweersbuien wel verder toe. In Ukkel is waarschijnlijk donderdag sprake van een hittegolf. Deze hittegolf duurt dan meteen al 14 dagen. 

Deze namiddag is het op veel plaatsen zonnig en de maximumtemperatuur komt uit op 28-30 graden. In Limburg kan het lokaal 31 graden worden. Aan de kust is het 22 tot 26 graden door een aanlandige wind.

Morgen wordt het nog warmer en zal de temperatuur in het binnenland naar 30-33 graden stijgen. In Limburg kan het 34 graden worden. Aan de kust wordt het 25-27 graden, maar zodra een lichte aanlandige wind opsteekt zal het weer een paar graden afkoelen. Er zijn flinke zonnige perioden, enkele stapelwolken en er trekt ook wat sluierbewolking over het land.

Woensdag kan de temperatuur lokaal een graadje hoger uitvallen met op veel plaatsen 30-34 graden. Er zijn zonnige perioden en de kans dat een lokale onweersbui ontstaat is klein.

De dagen daarna is in de Kempen kans op maxima van 34-36 graden. Ook op veel andere plaatsen is het tropisch en wordt het 30-33 graden. Op de stranden wordt het 27-28 graden. Behalve zon zijn er ook velden hoge bewolking en er is vooral in het oosten van het land een kleine onweerskans.

In het weekend daalt de temperatuur een aantal graden, maar met 23 tot 29 graden blijft het warmer dan normaal. Limburg maakt daarbij nog kans op tropische waarden van 30-31 graden. Er verschijnen wolkenvelden, maar tussendoor is ook ruimte voor zon. Wel stijgt de kans op een paar onweersbuien.

Officiële hittegolf zeer waarschijnlijk

De maxima komen morgen, woensdag, donderdag en vrijdag ook in Ukkel uit op 30 graden of meer. Op donderdag en vrijdag kan het zelfs 33 graden worden. Dinsdag is daarmee de eerste officiële tropisch dag in Ukkel. Vorig kwam het al op 27 mei tot een officiële tropische dag.

Voor een hittegolf zijn vijf achtereenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger nodig, waarvan het op drie dagen minimaal 30 graden is.

In Ukkel is het sinds 13 juli dagelijks zomers warm geworden:

  • 13 juli: 25,8 graden
  • 14 juli: 27,5 graden
  • 15 juli: 29,1 graden
  • 16 juli: 29,9 graden
  • 17 juli: 25,8 graden
  • 18 juli: 25,4 graden
  • 19 juli: 27,0 graden
  • 20 juli: 26,0 graden
  • 21 juli: 25,8 graden
  • 22 juli: 28,3 graden

Voor een hittegolf zijn dus enkel nog drie dagen van 30 graden of meer nodig. Als het vandaag 30 graden wordt kan dit woensdagmiddag al het geval zijn. Blijft het kwik deze namiddag onder 30,0 graden dan is donderdag sprake van een officiële hittegolf.

Vorig jaar officiële hittegolf in juni

Eind juni en begin juli kwam het in Henegouwen op de genoemde twee weerstations al tot een hittegolfDe laatste hittegolf in Ukkel werd genoteerd op 21 juni vorig jaar.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
bloedmaan2

Tijdens de zonsondergang van vrijdagavond, rond circa 21:35 uur, komt aan de oostelijke horizon de maan op. Precies dan valt …
Lees meer...

 
sommerhitze

Deze week wordt het bijzonder heet met op steeds meer plaatsen tropische temperaturen van ruim 30 graden. Donderdag en vrijdag …
Lees meer...