Woensdag buien met Saharazand

Saharazand Jannes Wiersema

Een grote wolk met Saharazand ligt momenteel boven ons land. Zolang het droog blijft merken we dit alleen aan extra rode kleuren bij zonsopkomst en zonsondergang. Daarnaast is de lucht overdag niet strakblauw. Morgen valt verspreid over het land een aantal regen- en onweersbuien. Daarbij kan Saharazand naar beneden komen met vieze auto’s en tuinmeubelen tot gevolg.

Op grote hoogte in de atmosfeer heeft een zuidelijke stroming de afgelopen dagen Saharazand aangevoerd. Feitelijk gaat het alleen om de allerkleinste zanddeeltjes en is de naam Saharastof meer op zijn plaats. Het stof is afkomstig vanuit Marokko, Algerije en Tunesië en via Spanje, Italië, Frankrijk naar België gestroomd.

Morgen komen in het hele land buien voor, waarbij regendruppels vermengd met Saharastof kunnen neerdalen. Donderdag komen lokaal ook buien voor, het Saharastof is dan waarschijnlijk al helemaal weggetrokken.

Saharastof veroorzaakt geen slechte luchtkwaliteit in België

Het stof is niet schadelijk voor onze gezondheid, omdat het op grote hoogte in de atmosfeer zit. In het Middellandse Zeegebied zit het stof nog wel in de lucht op leefniveau. Hier is dan ook regelmatig sprake van een slechte luchtkwaliteit door Saharastof. Onderweg naar Noord-Europa komt het stof steeds hoger in de atmosfeer terecht en verdwijnt het uit de onderste lagen van de atmosfeer. In Noord-Afrika zelf zitten ook veel grovere zanddeeltjes in de lucht.

Gekleurde zonsopkomsten en zonsondergangen

Het Saharastof kan vandaag zorgen voor extra mooie avondluchten. Wel kunnen wolkenvelden roet in het eten gooien en zijn de mooiste kleuren niet te zien. De stofdeeltjes zorgen voor extra breking en verstrooiing van het licht. Hierdoor komen de rode, oranje en gele kleuren van het zonlicht beter aan bod. Woensdagochtend is vooral in het zuiden kans op een mooie zonsopkomst. In het noorden overheerst de bewolking en is kans op een enkele bui.

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

De krappe straatjes van het stratencircuit in Bakoe liggen er dit raceweekend droog bij. Geen glijpartijen door de regen dus …
Lees meer...

 

Voor wie het komende weekend nog even goed van de paasvakantie wil genieten heeft geluk! Het wordt stralend zonnig weer …
Lees meer...