Lentemaand maart kouder dan wintermaand januari

Rick Bekker ijs op takken

Maart verloopt kouder dan afgelopen januari. In de wintermaand januari kwam de gemiddelde temperatuur in Ukkel uit op 6,0 graden tegen 3,3 normaal. Lentemaand maart eindigt kouder met een maandgemiddelde tussen 4,8 en 5,3 graden. Normaal is het in maart gemiddeld 6,8 graden. Maart telt nu al acht officiële vorstdagen (minima onder nul in Ukkel), terwijl januari er slechts één noteerde. In de laatste week van maart komen er naar verwachting nog enkele vorstdagen bij.

Normaal telt januari in Ukkel twaalf vorstdagen. Dat het dit jaar op slechts één januaridag tot vorst kwam is een record. Het was daarbij ook nog slechts hele lichte vorst met -0,2 graden op 21 januari. In maart vriest het normaal vijf keer in Ukkel. Nu staat de teller al op acht en is er nog ruim een week te gaan met nieuwe vorstkansen. Op 1 maart voor het matig en werd de laagste temperatuur van de maand genoteerd met -6,9 graden.

Maart telt twee officiële ijsdagen (maxima in Ukkel onder nul). Op 2 maart werd het maximaal -1,8 graden. Bijzonder laat bleef het ook op 18 maart de hele dag vriezen, met in Ukkel op het warmste moment -0,1 graden. Sinds 1888 beleefden we niet zo laat in het winterhalfjaar (november-april) een officiële ijsdag. In januari werden geen ijsdagen genoteerd. 

Meerdere winterperiodes vanaf februari

Het gebrek aan winterweer bezorgde januari een negende plaats in de lijst met warmste januarimaanden. De warmste 24 januari ooit gemeten leverde hier een grote bijdrage aan. Het werd toen in Ukkel 12,9 graden. In februari keerde het tij en kregen we te maken met enkele koude winterperiodes. Begin februari beleefden we een eerste winterprik. Eind februari werd het volop winter. Ook noteerden we de koudste 28 februari ooit gemeten met in Ukkel een maximum van -2,2 graden. Er waaide een ijskoude noordoostenwind. De winterkou hield aan tot in de eerste dagen van maart.

Daarna werd het tijdelijk zachter, maar onder invloed van stevige oostenwinden werd het van 17 tot en met 19 maart opnieuw flink te koud voor de tijd van het jaar. De harde wind liet het extra koud aanvoelen. Regionaal viel ook sneeuw. De dagen daarna werd het langzaam minder koud en momenteel zijn de temperaturen vrij normaal voor de tijd van het jaar.

Winterkou daags voor Pasen?

In de slotweek van maart wordt het opnieuw kouder dan gebruikelijk. Verschillende computerberekeningen laten het zelfs weer koud winterweer worden met kans op sneeuw en vorst. Hoe koud het precies wordt is echter nog niet duidelijk. De onzekerheid in de temperatuurverwachting voor de paasdagen is nog een stuk groter. De berekende maxima voor Eerste Paasdag variëren van +2 tot +20 graden!

Foto: Rick Bekker

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Wo 21 Mrt 2018 Jannes Wiersema 082

Vanaf dinsdag krijgen we een koude en natte periode. Dagelijks valt neerslag en tussendoor schijnt slechts af en toe de …
Lees meer...

 
zomertijd

Met in de namiddag circa 11 graden en minima van een graad of 3 is het komend weekend een stuk …
Lees meer...