Al bijzonder veel sneeuw gevallen in Alpen

Enorm veel sneeuw in de Alpen klein

Tot nu toe is in een groot deel van de Alpen meer sneeuw gevallen dan normaal in de gehele winter. Vanwege de grote sneeuwhoeveelheden is de kans op lawines groot en zijn de pistes in sommige wintersportgebieden tijdelijk gesloten. Komende dagen is het vrij zonnig, droog en rustig winterweer. Eind van de week staat opnieuw veel sneeuw op de planning. Vooral de Italiaanse Alpen kunnen veel sneeuw tegemoetzien; mogelijk 40-70 cm!

Vooral aan de noord- en westkant van de Alpen kwamen sneeuwstoringen dit winterseizoenaf en aan. Zo viel in Langen am Arlberg (Oostenrijk) tot nu toe al 480 cm sneeuw, waar 447 cm normaal is voor de hele winter. Ook lagergelegen plaatsen zoals Landeck (Oostenrijk) kregen veel sneeuw te verwerken, 160 cm tegen 87 cm normaal. Het gaat hierbij om totale hoeveelheden sneeuwval wanneer geen smelt en inklinking zou plaatsvinden. In werkelijkheid is het sneeuwdek dunner.

Ook diep in de bergen is bijzonder veel sneeuw gevallen. Normaal valt midden in de Alpen veel minder sneeuw dan aan de randen. De eerste bergtoppen houden namelijk veel sneeuwwolken tegen, waardoor diep in de bergen minder sneeuw neerdwarrelt. Het Zwitserse Scuol, in de Unterengadin, is daar een mooi voorbeeld van. Gemiddeld ligt in deze plaats op 1300 meter hoogte eind februari zo’n 40 cm. Nu al is het sneeuwdek in Scuol aangegroeid tot 110 cm! Dat komt dicht bij het record voor deze plaats van 120 cm.

Vanwege de grote hoeveelheden sneeuw liggen de pistes er pico bello bij. Zeker wanneer de zon schijnt zijn de wintersportcondities uitstekend. Een keerzijde van de karrenvrachten aan sneeuw is de verhoogde kans op lawines. Op dit moment zijn zelfs wintersportgebieden gesloten vanwege het lawinegevaar. Off-piste skiën is door de instabiele sneeuwlagen sterk af te raden. Eén enkele skiër kan al een grote lawine veroorzaken.

Genieten van zon en sneeuw

Komende dagen is het goed toeven in de Oostenrijkse wintersportgebieden. Na de vele sneeuw van afgelopen dagen kan worden genoten van veel zon. Wel is het behoorlijk zacht. De vorstgrens ligt rond 2700 meter hoogte, waardoor het overdag in veel wintersportgebieden dooit. Omdat het ’s nachts gewoon vriest blijft de sneeuwkwaliteit vrij goed. Alleen in de laagste gebieden kan de sneeuw wat papperig worden aan het eind van de dag. Er staat weinig wind en daardoor voelt het in het zonnetje heerlijk aan.

Vrijdag en zaterdag is er meer bewolking en kan een paar centimeter verse sneeuw vallen. Daarbij daalt de sneeuwgrens naar 1000 meter en kan weer worden genoten van besneeuwde bomen. Vanaf zondag laat de zon zich opnieuw vaak zien en is de neerslagkans klein.

Ook in Zwitserland is het heerlijk wintersportweer. De zon schijnt volop en het is bijzonder zacht. Op 2000 meter hoogte ligt het kwik rond 5 graden! Vrijdag trekt een sneeuwstoring over het land en dan kan 10-25 cm verse sneeuw vallen. Zaterdag trekt de meeste neerslag weg en zijn er nog enkele sneeuwbuien. Tussendoor klaart het op en kun je genieten van het zonnetje. Vanaf zondag staat opnieuw een overwegend droge periode voor de deur en daarbij is het vrij zonnig. Doordat er komende tijd nauwelijks sneeuw valt neemt het ergste lawinegevaar geleidelijk af. Wel kunnen door het zachte en zonnige weer nog steeds enkele lawines ontstaan.

Veel sneeuw in Franse en Italiaanse Alpen

Aanvankelijk is het in Frankrijk nog mooi zonnig en droog wintersportweer. Daarbij is het erg zacht. De vorstgrens ligt rond 3000 meter hoogte, waardoor het in de meeste skigebieden overdag dooit. Donderdag nadert een neerslaggebied de Franse Alpen en raakt het bewolkt. Vooral donderdagavond en vrijdag kan het stevig sneeuwen. Er valt 10 tot lokaal 40 cm. Op dit moment ligt er al een enorme hoeveelheid sneeuw van 3 tot 4 meter in bijvoorbeeld Val-Thorens (wintersportgebied Les Trois Vallées), La Plagne (Paradiski) en Tignes (Espace Killy). Zaterdag trekt de sneeuw naar Italië weg en breekt weer een prachtig zonnige periode aan. Tot het eind van de maand is de neerslagkans klein en er staat weinig wind. Je kan dan ook volop genieten van de bijzonder grote hoeveelheden sneeuw.

Italië staat vrijdag en zaterdag weer een ware sneeuwdump te wachten. Vooral in de berggebieden die aan Zwitserland grenzen kan veel sneeuw vallen, 40-70 cm. In de westelijke skigebieden en in de Dolomieten valt veel minder sneeuw. In het wintersportgebied Val Gardena sneeuwt het vooral zaterdag en kan zo’n 15 cm van het witte goud naar beneden dwarrelen. De dagen daarna staat opnieuw mooi weer op het menu met veel zon en nauwelijks neerslag. Wel is het zacht met middagtemperaturen van een graad of 5 op 2000 meter hoogte.

Bronnen sneeuwdata: ZAMG, MeteoSchweiz

Geef een reactie via Facebook

Tags:
Opkomende bloemen door warmte

In Ukkel werd het vandaag 12,9 graden. Daarmee was het de warmste 24 januari sinds het begin van de metingen. …
Lees meer...

 
DTfGHPCW0AA7Vcw

Volgens de huidige verwachting verloopt woensdag recordwarm.  Het Meteovista-weermodel komt met maxima van 8-12 graden ten zuiden van Samber en …
Lees meer...