Europees vakantieweer: op veel plaatsen volop zomer

strandfoto

In grote delen van Europa wordt het de komende dagen prima zomerweer. Een groot hogedrukgebied zorgt boven West- en Centraal-Europa voor rustig en zonnig weer. In Ierland, Schotland en ook in Scandinavië is het wisselvallig met regelmatig regen of buien. Ook aan de zuidkant van de Alpen, in Italië en op de Balkan komen enkele onweersbuien voor. In de rest van het Middellandse Zeegebied schijnt de zon volop en is het tropisch warm.

Wie nog een last minute wil boeken hoeft daarvoor niet ver van huis. Het is de komende tijd prima weer. Niet alleen bij ons, maar ook in de ons omringende landen. De zon schijnt flink, het blijft droog en de temperaturen stijgen naar 25-30 graden. In Duitsland en Frankrijk kan het op veel plaatsen tropisch warm worden met 30-33 graden.

Ook in Engeland wordt het prima zomerweer met temperaturen die in Londen oplopen naar 27-31 graden. In Schotland en Ierland is het een stuk wisselvalliger met regelmatig regen of enkele buien. Tussendoor schijnt ook de zon en met 19-23 graden is het niet koud.

Foto: EPA

Onweersbuien in Italië en op de Balkan

Aan de zuidkant van de Alpen, in Noord-Italië en in het binnenland van de Balkan, is het licht wisselvallig zomerweer. De zon schijnt geregeld, maar in de middag en avond komen ook flinke stapelwolken voor die uitgroeien tot lokaal stevige regen- en onweersbuien. Aan de Kroatische kust, van Istrië tot Dalmatië, blijft het zonnig en droog. De temperatuur stijgt naar 30-34 graden.

Hitte in Spanje en Turkije

In de populaire vakantielanden Spanje, Portugal, Griekenland en Turkije is het op en top zomer. Bij veel zon stijgt de temperatuur naar tropische waarden. Langs de Spaanse costa’s liggen de maxima tussen 28 en 33 graden, in het Spaanse binnenland komen temperaturen voor tot lokaal 38 graden. In Madrid is het de komende tijd 34-36 graden. Ook in Turkije is het heet met veel zon en aan de Turkse westkust temperaturen van 37-38 en aan de zuidkust tot 40 graden. In bijvoorbeeld Antalya is een duik in zee of het zwembad geen overbodige luxe.

Foto: EPA

Bosbranden

Op Gran Canaria staat nog steeds een groot gebied in brand, maar inmiddels lijkt het vuur onder controle. Ook in Griekenland, delen van Spanje, Italië en Frankrijk is de kans op bosbranden nog steeds groot.

Prima zomerweer voor stedentrip

In grote delen van Europa is het prima weer om er lekker op uit te trekken. Voor een stedentrip met droog weer en prima temperaturen zijn er keuzes te over. Kopenhagen heeft bijvoorbeeld temperaturen van 24-25 graden, in Berlijn en Praag is het met 29-32 graden warmer. Hou je van hitte dan is Rome of Athene met 33-35 graden wellicht een optie.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Shining sun at clear blue sky with copy space

Van april tot en met september kunnen we op zonnige dagen veel vitamine D opdoen. Dit is belangrijk voor onze …
Lees meer...

 
Noodweer in Nederland

Het wisselvallige weerbeeld van afgelopen week zet zich nog even door in het weekend. Het wordt 20-23 graden en dat …
Lees meer...