Intense kou op komst

Bart_Goudeseune_schaatsen op bevroren weiland

Met een oosten- tot noordoostenwind wordt vanaf zondag ijskoude lucht naar ons land geblazen. Maandag, dinsdag en woensdag liggen de maxima in een groot deel van Laag- en Midden-België rond het vriespunt. ’s Nachts koelt het in Vlaanderen af naar -7 graden in de Kuststreek tot lokaal -12 in de Kempen. In de hoge Ardennen vriest het mogelijk zelfs 15 graden!

 Door de schrale wind is het voor het gevoel nog een pak kouder. In de vroege ochtend ligt de gevoelstemperatuur in Vlaanderen tussen -10 en -15 graden! In Hoog-België is het berekoud met voor het gevoel -20 graden! Een warme jas, sjaal, muts en handschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe. Overdag zorgt de sterke voorjaarszon ervoor dat het zeker op en beschutte plek minder koud aanvoelt. In de wind is het ook gedurende de middag koud met gevoelstemperaturen van circa -7 graden.

De droge vrieslucht gaat gepaard met veel zonneschijn en slechts enkele wolkenvelden. Doordat het ’s nachts stevig vriest en het kwik overdag nauwelijks boven nul komt, kan zich op ondiepe sloten en ondergelopen weilanden een mooie ijslaag vormen. Halverwege de week kan dan ook mogelijk op verschillende plekken geschaatst worden. Op dieper water zorgt de wind ervoor dat dunne plekken of zelfs wakken in het ijs ontstaan. We raden dan ook aan voorzichtig te zijn bij het betreden van natuurijs.

 Lekker weer om erop uit te trekken

Ondanks de lage gevoelstemperaturen is het prima weer om buiten bezig te zijn. Liefhebbers van een koude hardloopronde kunnen hun hart ophalen met de lage temperaturen en vele zonneschijn. Bovendien zijn de weerscondities perfect voor een stevige wandeling. Het wandelweercijfer is over het algemeen een 8 of zelfs 9! Wie een prachtige winterwandeling wil maken kan naar de Hoge Venen trekken. Daar ligt nog zo’n 15 cm sneeuw, al zijn de bomen inmiddels niet meer besneeuwd. Wel kun je in de hoge landsdelen door de intense kou genieten van bevroren beekjes en ijssculpturen.

Langdurige kou

Het lijkt erop dat het in ieder geval tot en met woensdag koud blijft. Of we ook daarna nog van de winterkou kunnen genieten is onzeker. Sommige weermodellen laten de kou zelfs voortduren tot en met zondag 4 maart! Daarbij zou het zelfs nog wat kouder kunnen worden met op grote schaal in de nachten strenge vorst, -10 graden! Andere modelberekeningen laten het overdag 5 graden dooien, maar ook in dat scenario vriest het ’s nachts licht of matig. Kortom, voorlopig geeft de winter zich nog niet gewonnen!

Voordat het zover is hebben we ook komende dagen te maken met heerlijk winterweer. Het kwik stijgt naar 4 à 5 graden en er is veel zon. Hoog-België ligt de middagtemperatuur een paar graden lager. Het blijft bovendien droog, maar er staat wel een stevige bries uit het oosten tot noordoosten. Het waait overwegend matig. In de nachten daalt de temperatuur in Vlaanderen naar -2 tot -5 graden. Op de Hoge Venen vriest het al stevig met -8 tot -10 graden.

Foto: Bart Goudeseune

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Windrichting-1280x600

Wind is verplaatsing van lucht. Uit welke richting de wind komt heeft invloed op het weerbeeld in België. Zolang andere …
Lees meer...

 
Skieurs dans la poudreuse-Savoie

Wie komende dagen afreist naar de wintersportgebieden moet rekening houden met ijzige temperaturen. Thermo-ondergoed en warme skikleding zijn hard nodig! Daarbij …
Lees meer...