Komende winter is La Niña actief

Overstromingen en modderstromen in Australië

Weerfenomeen La Niña is sinds deze herfst actief en zal waarschijnlijk de hele winter aanhouden. Rond de evenaar neemt hierdoor de kans op natuurrampen toe. La Niña is een versterking van het gebruikelijke weer. Gebieden die normaal nat zijn worden nog natter en droge gebieden worden nog droger. In het voorjaar neemt de kans op neutrale condities weer toe, maar de gevolgen kunnen dan nog na-ijlen. In België is het enige gevolg een iets grotere kans op een droog voorjaar. 

Vooral Australië, Indonesië, de Filipijnen en India kunnen extra nat worden en maken daardoor grotere kans op overstromingen en modderstromen. In Australië neemt de kans op tropische stormen en orkanen door invloed van warmer oceaanwater toe. In Brazilië, en landen als Colombia, Venezuela, Guyana en Suriname wordt het natter dan normaal en is het vaak ook kouder.

Het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico krijgen tijdens en de eerste maanden na een La Niña meestal droger en warmer weer. In Mozambique en Madagaskar wordt het natter en koeler dan normaal.

Gevolgen in ons land zijn beperkt

De effecten van La Niña op het weer in België zijn beperkt. Gemiddeld genomen is het in het voorjaar na een La Niña wel een fractie droger, dus dat biedt hoop voor het komende voorjaar. De kans op een nat voorjaar neemt na een La Niña volgens het Nederlandse KNMI in West-Europa af van 33 naar 20 procent. De natuurlijke grilligheid speelt echter de grootste rol.

Koud zeewater rond de evenaar

Bij een La Niña zijn de passaatwinden die rond de evenaar waaien krachtiger dan gebruikelijk. Deze noordoosten- en zuidoostenwinden stuwen warm oppervlaktewater richting Australië en Indonesië. Het warme water veroorzaakt daar meer en hevigere buien. Langs de westkust van Zuid-Amerika welt vervolgens koud water op vanuit de diepe oceaan. Dat koude water heeft een stabiliserende werking op de atmosfeer. Er ontstaan minder buien dan normaal en het is ook iets kouder dan gebruikelijk.

Afwijking zeewatertemperatuur op evenaar. Bron: NOAA

Afwijking zeewatertemperatuur op evenaar. Bron: NOAA

La Niña is net als tegenhanger El Niño normaal gesproken het krachtigst rondom Kerst. De gevolgen kunnen tot ver in het volgende jaar aanhouden. Denk aan mislukte oogsten door droogte of wateroverlast. Bij een El Niño is sprake van het omkeren van de normale situatie. De passaatwinden vallen weg, droge gebieden worden nat en natte gebieden worden droog.

Laatste krachtige La Niña in 2010-2011

In 2010 en 2011 trad een zeer krachtige La Niña op met ernstige overstromingen in Australië en de Filipijnen tot gevolg. Ook nam door het warme zeewater, het aantal tropische stormen in Australië toe. Na deze krachtige La Niña volgde in België de zonnigste lente sinds de start van de zonduurmetingen in 1887 te Ukkel. Ook was het de op een na warmste lente en de op twee na droogste lente.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
sneeuw ardennen

Komende dagen is het wisselvallig met soms fikse buien. Daarbij is kans op hagel en een klap onweer. In de …
Lees meer...

 
Zon

Morgen en vooral donderdag is het bijzonder zacht voor eind november. Op grote schaal wordt het 15 graden en vooral …
Lees meer...