Woensdag eerste warmterecord van 2018

DTfGHPCW0AA7Vcw

Volgens de huidige verwachting verloopt woensdag recordwarm.  Het Meteovista-weermodel komt met maxima van 8-12 graden ten zuiden van Samber en Maas en 13-14 graden in Laag-België. Het officiële warmterecord voor Ukkel staat nu nog op naam van 1937, toen werd het 12,7 graden. In de Ardennen viel dit weekend nog flink wat sneeuw, in de Hoge Venen zelfs 20 cm. De sneeuw verdwijnt komende dagen snel.

Komende dagen komt een stevige zuidwestelijke stroming op gang. Bijzonder zachte subtropische lucht stroomt vanaf de Azoren rechtstreeks in een glijbaan naar ons land. Op de Azoren ligt de temperatuur momenteel rond 20 graden. De lucht koelt onderweg boven de Atlantische Oceaan een aantal graden af, maar eenmaal bij aankomst in ons land woensdag kan de thermometer in Laag-België 14 graden aangeven! Daarmee is het extreem zacht; sinds 1901 is het nooit warmer geweest dan 12,7 graden op deze datum.

Zoals meestal tijdens zeer zachte dagen in de winter hoeven we geen mooi weer te verwachten. De zachte lucht wordt met een stevige zuidwestenwind aangevoerd, daardoor voelt het zeker niet zo zacht aan. Aan de kust kan het zeer krachtig waaien en komen rukwinden voor rond 80 km/u. Ook in de rest van het land is het onstuimig met veel bewolking en verspreid over de dag wat (mot)regen. ’s Avonds gaat het vanuit het noordwesten harder regenen.

Kouderecords komen bijna niet meer voor

Het vorige warmterecord zit nog vers in ons geheugen, want op Oudejaarsdag werd het ook nog recordwarm in ons land. Kouderecords komen tegenwoordig zelden nog voor, zeker in de winter. Dit komt door de klimaatverandering. Winterweer was altijd al vrij bijzonder in de lage delen van België. In de toekomst wordt weken lang strenge winterkou met of zonder sneeuw zelfs uniek. Ook in de Ardennen vriest het in de toekomst steeds minder vaak. Ook ligt er minder vaak sneeuw. Toch blijft een enorme sneeuwdump in de Hoge Venen nog steeds mogelijk, want de winters worden wel steeds natter.

Van storm naar pak sneeuw

Afgelopen donderdag was het heftig weer in ons land. Zoals verwacht veroorzaakte een stormdepressie boven de Noordzee (zeer) zware rukwinden. In het westen, noorden en de Hoge Venen werden windstoten boven 100 km/u gemeten. In Antwerpen kwam het tot een windstoot van orkaankracht met 119 km/u! In Nederland en Duitsland werden nog zwaardere windstoten gemeten tot 125 km/u in het binnenland. Aan de Hollandse kust werd in Hoek van Holland een windstoot gemeten van 143 km/u! In de Duitse bergen waren de windstoten nog heftiger. Ook de gemiddelde windkracht was bijzonder, met uitzondering van het uiterste zuiden waaide het (zeer) krachtig tot stormachtig in het binnenland, 6-8 Bft. Aan zee was sprake van storm, windkracht 9.

Na het stormgeweld werd het rustiger en ook wat kouder. Afgelopen weekend lag de temperatuur in de Hoge Venen rond -1 graad. Er viel regelmatig sneeuw en op Mont-Rigi is een sneeuwdek van 20 cm tot stand gekomen! Door de uitzonderlijk hoge temperaturen van komende dagen zal de sneeuw snel wegsmelten.

Sneeuwdikte Mont-Rigi 22-1-2018

Na de recordwarme woensdag blijft het ook vanaf donderdag veel te zacht voor januari met maxima in de buurt van 10 graden. In de nachten neemt de kans op vorst een beetje toe. Ook begin februari blijft de kans op koud winterweer klein.

Foto: Bart Goudeseune (Veurne)

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Enorm veel sneeuw in de Alpen klein

Tot nu toe is in een groot deel van de Alpen meer sneeuw gevallen dan normaal in de gehele winter. …
Lees meer...

 
gladheid door sneeuwval

Sneeuwliefhebbers in het oosten van het land kunnen dit weekend genieten van sneeuwbuien. In de Hoge Venen ligt al 10 …
Lees meer...