Extreme kou in wintersportgebieden

Skieurs dans la poudreuse-Savoie

Wie komende dagen afreist naar de wintersportgebieden moet rekening houden met ijzige temperaturen. Thermo-ondergoed en warme skikleding zijn hard nodig! Daarbij staat vooral in Tsjechië een ijskoude wind. Het is vaak zonnig, maar de middagtemperatuur ligt vanaf het weekend rond of onder -10 graden. Op de Tsjechische pistes is het voor het gevoel -25 tot -30 graden! In de Alpen is het overdag iets minder koud, maar vriest het ’s nachts zeer streng. Soms valt wat sneeuw.

Wie vrijdag of zaterdag de auto pakt naar de Alpen of de Duitse of Tsjechische skigebieden, kan een rustige rit tegenmoet zien. Dankzij een hogedrukgebied boven Scandinavië heeft heel West- en Centraal-Europa te maken met koud, droog en zonnig winterweer. Droge vorst gaat niet met gladheid gepaard en dat is gunstig.

Diepvriestemperaturen van -18 in de Tsjechische bergen

Wie de Tsjechische bergen opzoekt krijgt te maken met bijzonder koud winterweer. Siberische kou stroomt het land binnen en daardoor liggen de maxima rond of onder -10 graden. In de bergen ligt de temperatuur op 1500 meter hoogte rond -18 graden en ’s nachts kan het meer dan 20 graden vriezen. Omdat er een matige tot vrij krachtige noordoostenwind staat ligt de gevoelstemperatuur rond -30 graden! Aan sneeuw geen gebrek; skigebied Pec pod Snezkou (Schneekoppe) meet 80-120 cm sneeuw en in Klínovec/Keilberg ligt ruim één meter.

Ook Winterberg krijgt te maken met extreem koud winterweer. De middagtemperatuur ligt rond -10 graden en ’s nachts vriest het soms wel 15 graden. De gevoelstemperatuur ligt hier tussen -15 en -20 graden. Gelukkig schijnt de zon volop en kan worden genoten van 20-80 cm sneeuw. Ook in de Duitse Alpen is het droog, vrij zonnig en door de wind bitterkoud met voldoende sneeuw.

Ook in Frankrijk ijskoud en wat sneeuw

In Frankrijk is het ook koud winterweer. Dit weekend overheerst de bewolking en vooral zaterdag is kans op een verse laag sneeuw. Na het weekend neemt de kans op sneeuw af en wordt het flink koud. In skigebied Espace Killy (Tignes) wordt het niet warmer dan -10 graden en in Les Trois Vallées (Val-Thorens) zelfs -14. De gevoelstemperatuur ligt door de matige wind dik onder -20 graden.

In de tweede helft van de week nemen de sneeuwkansen opnieuw toe in Frankrijk. Er ligt al voldoende sneeuw. Dit is zelfs twee keer zoveel als vorig jaar in de voorjaarsvakantie! Op de meeste pistes ligt ruim twee meter en op de bergtoppen zelfs drie!

Zwitserland, Oostenrijk en Italië koude nachten, overdag aangenamer

In de skigebieden verder naar het oosten houdt de wind zich wat rustiger en daardoor voelt het minder koud aan dan in Frankrijk. Dit geldt zeker voor de zuidelijke Alpen. In het noordwesten van Italië kan dit weekend een vers pak sneeuw vallen. Na het weekend blijft het op een vlokje na droog en schijnt de zon geregeld. In de tweede helft van de week neemt de sneeuwkans weer toe.

In de Dolomieten en de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen is het op een vlokje sneeuw na droog met regelmatig zon. Prima wintersportweer dus! Er ligt voldoende sneeuw en de maxima liggen op de meeste pistes rond -8 graden. Omdat het rustig is kan het ’s nachts sterk afkoelen naar -20 graden! Dankzij de mooie laag sneeuw zijn alle pistes open. In Kitzbühel & Kirchberg ligt 96 cm in het dal en 165 cm op de top. In het Italiaanse Selva di Val Gardena ligt een halve meter in het dal en 130 cm op de top. In Zwitserland ligt nog meer sneeuw met in skigebied Breuil Cervinia – Zermatt 150-350 cm sneeuw en in skigebied Saas-Fee 135 cm in het dal en 460 cm op de top!

Geef een reactie via Facebook

Tags:
Bart_Goudeseune_schaatsen op bevroren weiland

Met een oosten- tot noordoostenwind wordt vanaf zondag ijskoude lucht naar ons land geblazen. Maandag, dinsdag en woensdag liggen de …
Lees meer...

 
Za 17 Febr 2018 Jannes Wiersema 004

Februari eindigt dit jaar zonnig en koud. Vanaf morgen stroomt met een schrale noordoostenwind steeds koudere lucht ons land binnen. …
Lees meer...