2014 warmste jaar sinds 1833

shutterstock_164271962

Het is 100% zeker dat dit jaar het warmste jaar wordt sinds het begin van de metingen in 1833. Met nog slechts twee weken te gaan kunnen we nu al stellen dat het oude record (van 2011) ruimschoots wordt verbroken.

Bijzonder zacht begin van het jaar

In januari en februari kwam het dit jaar nauwelijks tot vorst en beide maanden waren ruim warmer dan normaal. Maart 2014 maakte het nog bonter; het werd de op twee na warmste maartmaand ooit en op 9 maart werd het in Ukkel al meer dan 20 graden. Ook april verliep ruim warmer dan normaal.

Zwoele juli

Na twee, qua temperatuur, vrij normale maanden (mei en juni) volgde een zeer warme (en natte) juli. Vooral in de periode 16-27 juli was het heet met niet alleen overdag hoge temperaturen, maar ook bijzonder warme nachten. In de nacht van 18 naar 19 juli werd het niet kouder dan 21,8 graden!

Augustus was koud

De enige maand van het jaar die duidelijk kouder dan normaal verliep was augustus. Met een gemiddelde temperatuur van 16,2 tegen 18,0 normaal was het de koudste augustus sinds 1993. Naast relatief koud was de maand ook nat en somber (weinig zon).

Warme herfst

Alle drie de herfstmaanden (september, oktober en november) verliepen bijzonder zacht. September was ruim anderhalve graad warmer dan normaal, oktober en november beiden zelfs meer dan twee graden.
In november werd al duidelijk dat alleen een zeer koude decembermaand een recordwarm jaar nog kon voorkomen.

December

Tot gisteren werd in Ukkel een gemiddelde decembertemperatuur van 3,6 graden gemeten. Een normale december levert 3,9 graden op. Met de uitzonderlijk zachte dagen zoals morgen en vrijdag voor de boeg zal de gemiddelde maandtemperatuur snel oplopen tot ruim boven deze 3,9 graden. Als we de verwachting van meteovista.be doorrekenen tot en met 31 december komt december 2014 uit op circa 4,7 graden.

Eindscore

Met deze decembertemperatuur komt 2014 als geheel uit op een gemiddelde temperatuur van 12,0 graden. Dit is 0,4 graden hoger dan het huidige record van 11,6 graden uit het jaar 2011.

Ukkel

Voor het bepalen van de gemiddelde jaartemperatuur worden daggemiddelde temperaturen van het KMI waarneemstation in Ukkel gebruikt. Deze reeks begint in het jaar 1833.

Geef een reactie via Facebook

Tags:
wintersport

De kerstvakantie gaat beginnen en de auto wordt ingepakt. Onderweg naar een wintersportbestemming met een ietwat vreemd gevoel over wat …
Lees meer...

 
shutterstock_221458813

Een krachtige depressie op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan stuurt komende dagen bijzonder zachte lucht onze kant op. …
Lees meer...