Toenemende kans op hooikoortsklachten

birch tree aments spreading pollen 01

De kans op hooikoortsklachten stijgt de komende dagen. Door droog weer met zonnige perioden zal meer pollen in de lucht komen. Dankzij de neerslag van de afgelopen tijd zit voldoende vocht in de bodem en ook dat is gunstig voor de natuur. De berk staat op het punt van bloeien en zodra dat gebeurt zal de overlast toenemen. Veel hooikoortspatiënten ondervinden klachten van dit pollensoort.

Elzen verspreiden deze tijd van het jaar nog pollen, al is de hoeveelheid wel aan het afnemen. Het pollen van de els is matig allergeen. Ook de hazelaar produceert matig allergeen pollen, maar het bloeiseizoen hiervan begon al in december en is nu zo goed als voorbij.

Groeispurt door zonnig weer

De middagtemperatuur gaat de komende dagen omhoog. Donderdag wordt het 13 tot 17 graden en vrijdag liggen de maxima nog een graadje hoger. In de Kempen kan het plaatselijk 20 graden worden. Het is dan vrij zonnig weer en het zonlicht geeft de natuur een extra boost. De grond is door de neerslag van de afgelopen tijd vochtig, waardoor sprake is van groeizame omstandigheden.

In het weekend is er meer bewolking en heel lokaal kan een enkele bui ontstaan. Omdat het een groot deel van de tijd droog blijft is ook dan kans op klachten.

Nog geen graspollen

Graspollen veroorzaakt nog meer en hevigere hooikoortsklachten dan het pollen van de berk. Het graspollenseizoen begin meestal eind april of begin mei. Het temperatuurverloop in april speelt een belangrijke rol bij de start van het graspollenseizoen. Gras groeit vooral bij een temperatuur van meer dan 15 graden.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
zomertijd

Vrijdag en zaterdag is het zonnig lenteweer met maxima van 14-17 graden. In de nacht naar zondag schakelen we over …
Lees meer...

 
Di_24_April_2018_Jannes_Wiersema_023_oi45d3

Juist wanneer de astronomische lente begint, breekt een periode met relatief warm, droog en vrij zonnig weer aan. Donderdag en …
Lees meer...