Veel zon in de Alpen, Oostenrijk wat sneeuw

Wintersport in de Alpen


Komende dagen is het in Oostenrijk wat meer bewolkt en vrijdag kan regionaal wat neerslag vallen. In Frankrijk, Zwitserland en Italië is het droog en zonnig. Vanaf zaterdag is het in de hele Alpenregio zonnig en dit weerbeeld houdt tot ver in de komende week aan. Overdag dooit het in de wintersportplaatsen flink, maar in het algemeen blijven de pistes vrij goed. Lagergelegen zuidhellingen worden in de namiddagen wel tijdelijk nat. 

Hogedrukgebieden domineren het weer boven de Alpen en daardoor is het overwegend droog en zonnig. Koude lucht vanuit het oosten van Scandinavië en het noordwesten van Rusland trekt komende dagen richting de Balkan en vooral Oostenrijk krijgt hier een schampschot van mee. Het is tijdelijk meer bewolkt met vooral vrijdag neerslag.

Zonovergoten in de Franse Alpen

In de Franse Alpen schijnt de zon elke dag uitbundig. Dit blijft waarschijnlijk zo tot minimaal eind volgende week. Overdag kan het dooien tot boven 3000 meter. In hooggelegen wintersportplaatsen als Val-Thorens komt de temperatuur een aantal uur boven het vriespunt uit en liggen de maxima rond 4 graden. In een plaats als Chamonix ligt de middagtemperatuur zelfs rond 10 graden.

Er ligt overal voldoende sneeuw en in de nachten vriest het op de pistes. In het algemeen hebben de pistes weinig te lijden van de dooi overdag, maar de lagergelegen zuidhellingen worden in de middag wel tijdelijk nat. De zon schijnt aan het begin van de middag met zonkracht 4 en daardoor kan de huid al een beetje verkleuren.

Beetje verse sneeuw in noorden en oosten Oostenrijk

Het was afgelopen dagen ook volop zonnig in Oostenrijk, maar komende dagen raakt het wat meer bewolkt. Vooral vrijdag kan een beetje neerslag vallen. In de bergen valt sneeuw en in de dalen valt regen of natte sneeuw. Ten oosten van Salzburg valt het meeste, regionaal 5-8 cm. In Vorarlberg en in de zuidelijke regio’s valt (vrijwel) niets en schijnt zelfs regelmatig de zon.

Vanaf zaterdag wordt het overal weer volop zonnig. Het wordt ook flink warm met in wintersportplaatsen rond 1000 meter hoogte, zoals Saalbach, Kitzbühel en Kirchberg maxima rond 10 graden. In de nachten komt het boven de sneeuw tot lichte vorst. In het algemeen blijven de pistes ook overdag goed. Alleen zuidhellingen onder 2000 meter worden in de middagen wat slushy.

Geef een reactie via Facebook

Tags:
Zonnige winterdag

Wie dit weekend wederom van het lenteachtige weer wil genieten heeft geluk! Het belooft net zoals vorige week een zeer …
Lees meer...

 
Supermaan nu al goed te zien

Wie dinsdagavond naar de maan kijkt kan iets bijzonders zien. Het is dan namelijk supermaan en daardoor lijkt de volle …
Lees meer...