Eerste weekend van mei fris en wisselvallig

Mei is nog niet bepaald lenteachtig begonnen en dit weekend wordt het zelfs nog frisser. Zaterdag wordt het op veel plaatsen slechts een graad of 9. Door een matige tot vrij krachtige noordwestenwind voelt het maar aan als een graad of 5. Met een aantal buien die in het oosten gepaard kunnen gaan met smeltende sneeuw is het komend weekend eerder een beetje winter.

De wind draait vandaag naar het noordwesten waardoor er koude lucht wordt aangevoerd. De warme jas is dit weekend dan ook echt weer nodig. Op zaterdag wordt het in Laag- en Midden-België namelijk 9-10 graden. In Hoog-België is het nog frisser met 4 tot 7 graden. In de ochtend trekt een regengebied naar het zuidoosten weg. Het kan dan op veel plaatsen even zonnig worden, maar al snel ontstaan er buien. Vooral in het oosten is daarbij een klap onweer mogelijk en kan er hagel of smeltende sneeuw vallen. In de Ardennen kan het op de toppen even wit worden. Tussen de buien door schijnt de zon. De noordwestenwind is overdag matig tot vrij krachtig waardoor het aanvoelt als een graad of 5. In het oosten is de gevoelstemperatuur zelfs rond het vriespunt. In de avond neemt de buienkans af en wordt het op de meeste plaatsen weer droog. ’s Nachts komt het op veel plaatsen tot vorst aan de grond.

Zondag minder neerslag en wat meer zon

Zondag blijft het fris met een maximumtemperatuur van 4-7 graden in de Oostkantons en 8-10 graden in de rest van het land. De ochtend verloopt aanvankelijk droog en vrij zonnig. Tegen de namiddag ontstaan er stapelwolken en vallen er buien. Later in de namiddag wordt het vanuit het westen droog. In het oosten is in de avond nog een bui mogelijk. De buien kunnen in de hoge landsdelen wederom gepaard gaan met smeltende sneeuw.

Wanneer wordt het warm lenteweer?

Volgende week loopt de temperatuur een aantal graden op, maar van warm lenteweer is geen sprake. Dinsdag kan het regionaal 15 graden worden. Daarbij wisselen zon en wolken elkaar af. De kans op neerslag blijft ook na het weekend aanwezig.

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Coureurs die van een droge race houden zijn deze zondag aan zet in de GP van Spanje. Waarschijnlijk blijft het …
Lees meer...

 
Cycloon Fani op Nasa satelliet

Ten oosten van India is een orkaan actief. In dit deel van de wereld spreken ze van cyclonen. Fani trekt …
Lees meer...