Lokale gladheid komende nachten en ochtenden

glad-brugjanwie

Deze week is vooral aan het einde van de nachten en in de vroege ochtenden kans op lokale gladheid. Dit geldt vooral voor koudegevoelige wegen zoals bruggen en in de Ardennen op uitgebreidere schaal. Ga je ’s ochtend voor 8:00 uur met de auto op pad, houd dan ook rekening met een aantal minuten autoruitkrabvertragingstijd.

Deze week liggen de minima landinwaarts rond het vriespunt en in de Ardennen vriest het vrijwel elke nacht enkele graden. Deze namiddag valt regen en komende dagen zijn er overdag enkele buien, maar ook vaak zonnige perioden. Donderdag wordt een bewolkte dag met regen en smeltende sneeuw. De maxima schommelen in Vlaanderen rond 8 graden. In de nachten zijn er vaak brede opklaringen en staat er niet al te veel wind.

Gladheid op bruggen, ijs op autoramen

In dit soort situaties koelen objecten met weinig warmtecapaciteit hard af. Dit geldt bijvoorbeeld heel sterk voor autoruiten, maar dit geldt ook voor wegen. Gewone wegen koelen niet zo hard af doordat warmte vanuit de grond wordt aangevoerd. Bruggen en viaducten hebben minder warmtecapaciteit en koelen sneller af. Houten fietsbruggetjes koelen nog sneller af en kunnen deze week in het hele land glad worden in de nachten.

Lees ook het uitgebreide weerbericht België.

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
molen-feb-veurne

Met gemiddeld 7,0 graden in Ukkel was februari 2020 ruim drie graden warmer dan normaal. Er viel in het hele …
Lees meer...

 
sneeuw-alpen-sprs

Tot en met zaterdag valt regionaal veel sneeuw in de Alpen. Vooral in Frankrijk kan het soms hard sneeuwen, maar …
Lees meer...