Dooiaanval gaat gepaard met sneeuw en ijzel

Toenemende kans op gladheid

Vandaag hebben we te maken met een dooiaanval. Zachte lucht stroomt vanuit het zuiden ons land binnen. Dit gaat gepaard met sneeuw en ijzel. De temperatuur ligt rond of enkele graden onder het vriespunt en op grote schaal treedt gladheid op. De winterse neerslag trekt vannacht naar Nederland weg, maar omdat het opklaart blijft het licht tot matig vriezen met -1 tot -6 graden. Morgen voelt het een beetje als voorjaar met veel zon en maxima tussen 2 en 8 graden! In de avond neemt de kans op gladheid opnieuw toe.

De winterkou bevindt zich nog steeds in ons land. Vanochtend vroor het licht tot matig met -1 graad langs de Franse grens, -5 langs de Nederlandse grens en -6 in de Hoge Venen. Door de matige tot aan zee (zeer) krachtige oostenwind voelde het aan als -10 tot -15 graden!

Vanuit het zuiden trok een gebied met bewolking en neerslag het land binnen. Daarbij is in het zuiden sneeuw gevallen, maar in het westen viel regen. Omdat de temperaturen rond of iets onder het vriespunt liggen is sprake van ijzel. Begin van de middag bereikt de neerslag ook het noorden. Omdat het op grote schaal glad wordt is sprake van een code oranje! Deze waarschuwing voor extreem weer geldt voor het hele land tot de avond.

Ook vanavond en vannacht gladheid

Vanavond wordt het vanuit het zuiden droog, maar in het uiterste noorden gebeurt dat pas na middernacht. Op veel plekken komt een sneeuwdek van 1-3 cm tot stand, in de Ardennen lokaal nog wat meer. Vannacht klaart het breed op en daalt het kwik naar -1 graad langs de Franse grens, -3 in het noorden en -6 in de Hoge Venen. Lokaal wordt het in gebieden met een sneeuwlaag nog wat kouder. Tot morgenvroeg blijft het op grote schaal glad.

Morgen dooi

Morgen begint droog met een afwisseling van wolkenvelden en flink wat zon. De (zuid)oostenwind is slechts zwak tot matig. Met maxima van 2 graden op de Ardense hoogten en 6-8 in Laag-België zal het zelfs een beetje voorjaarsachtig aandoen! In de loop van de middag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe en kan langs de Franse grens wat regen vallen. In de avond valt overal wat lichte (mot)regen. In de Ardennen is kans op smeltende sneeuw. ’s Nachts neemt de kans op neerslag af en klaart het plaatselijk op. Als dat gebeurt duikt de (wegdek)temperatuur onder het vriespunt en kan het spekglad worden.

Vanaf zondag zachter, maar ’s nachts lokaal glad

Vanaf zondag is de zachte lucht echt doorgedrongen. De maxima liggen dan tussen 5 en 10 graden en dat is vrij normaal voor begin maart. Het is vaak bewolkt en soms valt wat regen. De vorst zit nog in de grond en daardoor kan de wegdektemperatuur ’s nachts gemakkelijk dalen tot iets onder het vriespunt. Gladheid door bevriezing ligt dan ook op de loer.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Bart Goudeseune (Veurne)

Februari was met 149 uur zon de op één na zonnigste sinds 1887. Met 157 uur zon was alleen februari …
Lees meer...

 
Dooi verdrijft kou

Met gevoelstemperaturen van -14 graden in Vlaanderen tot -20 in de Hoge Venen is het vanochtend vroeg snerpend koud. Komende …
Lees meer...