Fraai najaarsweer in België door ex-orkaan Oscar

Park_brussel_verkleind

Ex-orkaan Oscar trekt vanaf de Atlantische Oceaan dit weekend naar Noord-Noorwegen. In België profiteren we van een hogedrukgebied en aanvoer van vrij warme lucht uit het zuiden. Begin volgende week wordt het op grote schaal 15 graden. In Schotland, Noorwegen en Ierland veroorzaakt ex-orkaan Oscar veel regen en wind. Vooral het westen van Schotland en de westkust van Noorwegen maken kans op zware storm.

Ex-orkaan Oscar bevindt zich momenteel midden op de Atlantische Oceaan halverwege tussen Canada en Europa. Hij trekt vandaag in rap tempo noordoostwaarts en ligt daardoor morgenochtend al ten noordwesten van Ierland. Vooral langs de westkust van Schotland zal dit morgenmiddag en -avond leiden tot zuidwesterstorm (9 Bft.) en regionaal zelfs zware storm (10 Bft.). Zondag is langs de Noorse westkust kans op zware storm.

Met inmiddels 15 tropische stormen, waarvan 8 orkanen is het Atlantisch orkaanseizoen van dit jaar bovengemiddeld actief.

Fraai weekend start koud

Morgen start de dag in ons land landinwaarts regionaal mistig en met temperaturen rond of net onder het vriespunt. In de Oostkantons kan het in de vroege ochtend lokaal zelfs matig vriezen. De mist verdwijnt gedurende de ochtend en de rest van de dag is het fraai najaarsweer met veel zon en enkele stapelwolken. Het blijft droog. Het kwik stijgt naar circa 10 graden en de zuidenwind is slechts zwak.

Ook zondag is het voor liefhebbers van zonnig herfstweer genieten. Flinke zonnige perioden en vriendelijke stapelwolken wisselen elkaar af. Met maxima van 11 graden aan zee tot 14 in de Kempen is het zachter dan morgen. Er staat een overwegend zwakke zuidoostenwind en het blijft droog. Het is prima weer voor een stevige wandeling of fietstocht door de prachtig gekleurde bossen.

Maandag en dinsdag zeer zacht voor november

Begin volgende week blijft het kalm najaarsweer. Er staat weinig wind en het is vrij zonnig en droog. Het kwik loopt nog wat verder op. De middagtemperaturen komen uit op 13-18 graden en daarmee is het veel zachter dan normaal. Maxima van 9-12 graden zijn gebruikelijk begin november.

Tijdens de tweede helft van de week lijkt het een paar graden minder warm te worden. Ook neemt de kans op een bui toe. Fris, winderig en nat herfstweer zit voorlopig niet in de pijplijn.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Ben Saanen

Komende dagen komt bijzonder zachte lucht vanaf Italië onze kant op. Dinsdag wordt de warmste dag met temperaturen tussen 15 …
Lees meer...

 
orkaan-kaart-2018

Het Atlantisch orkaanseizoen van 2018 is nu al bovengemiddeld actief. Van de 16 tropische systemen groeide de helft uit tot …
Lees meer...