Vannacht en morgenvroeg zeer zware windstoten

Kapotte paraplu Jannes Wiersema

Komende nacht trekken stevige buien met kans op onweer van west naar oost over het land. Daarbij worden in het hele land zware tot zeer zware windstoten verwacht van 80-120 km/uur. Morgenochtend vroeg bevinden de zwaarste buien zich boven de Ardennen, maar ook in het westen zijn nog enkele lokale felle buien met (zeer) zware windstoten mogelijk. Aan zee waait het tot begin van de middag stormachtig en kan het tijdelijk stormen; 9 Bft! In de middag neemt de wind geleidelijk af.

In verband met de verwachte felle rukwinden geldt voor het hele land vanaf vannacht tot halverwege woensdagochtend code oranje. Door de (zeer) zware windstoten kan stormschade ontstaan. Denk hierbij aan omgewaaide bomen, dakpannen die van daken waaien, schade aan schuttingen, etc.

Daarnaast zullen de windstoten zeer hinderlijk zijn voor het verkeer. Zeker op wegen die van noord naar zuid lopen, waardoor de windstoten vanuit de zijkant op auto’s beuken, is het oppassen geblazen. De meteorologen van Meteovista raden af om in deze periode met een lege aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan.

De buien brengen ook veel regen. In de Ardennen valt waarschijnlijk de meeste neerslag. Op grote schaal wordt 20-40 mm verwacht.

Kans op storm aan zee – zwaarste windstoten verdwijnen snel

In de loop van woensdagochtend wordt het aantal buien snel minder en daarmee verdwijnen landinwaarts ook de zwaarste windstoten. Bij een enkele lokale bui zijn nog wel zware windstoten mogelijk tot circa 80 km/uur.

Aan zee is het flink onstuimig met ook buiten buien om zware windstoten van 75-90 km/uur en tijdens een bui kans op windstoten tot 100 km/uur. Dit heeft te maken met een zware stormdepressie die morgen overdag over Nederland trekt. De hele ochtend en de eerste helft van de middag waait het stormachtig, windkracht 8. Tijdelijk kan ’s ochtends storm, windkracht 9, worden behaald.

Tweede helft van de woensdagmiddag neemt de wind af en verdwijnen de zware windstoten. Op een enkele lokale bui in het noorden en oosten na is het dan droog. Vooral in het westen zijn zonnige perioden. Het is ’s middags 4 graden in de Ardennen tot 10 in Vlaanderen.

Vanaf zondag kouder weer

Komende dagen blijft het zacht en wisselvallig met regelmatig buien en slechts af en toe wat zon. Soms staat er veel wind. Vanaf zondag voert een oosten- tot noordoostenwind koudere lucht aan. In de Ardennen ligt de temperatuur begin volgende week overdag rond het vriespunt en in Vlaanderen is het dan 2 à 3 graden. Daarmee is het iets kouder dan normaal. ’s Nachts vriest het een paar graden. Daarbij is het overwegend droog met veel wolkenvelden, maar soms ook opklaringen.

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Bart Goudeseune 3

2017 is de boeken ingegaan als een zeer warm en droog jaar. In Ukkel was het gemiddeld 11,3 graden tegen 10,5 …
Lees meer...

 
Bart Goudeseune (Veurne)

Met 4,4 graden tegen 3,8 normaal was december een zachte maand. Na 2010 verliep elke december zacht. Naast zacht was …
Lees meer...