Broeierige week voor de boeg

Broeierig warm op de hoge venen verkleind

Een nieuwe episode van warm weer breekt aan. Morgen draait de wind naar de oosthoek en daarmee zit de temperatuur in de lift. Maandag kan het in de Kempen lokaal 27 graden worden en ook de dagen daarna flirt de temperatuur met de grens van 25 graden. Wel kunnen dagelijks enkele warmteonweders ontstaan. Tot en met vrijdag is de kans 70% dat de temperatuur in vrijwel het hele land boven 22 graden uitkomt.

Het warme en vrij zonnige weer wordt veroorzaakt door aanhoudende winden uit het oosten tot noordoosten. Hiermee wordt droge en warme lucht vanaf Oost-Europa naar ons land geblazen. Al sinds februari weet de wind telkens met gemak de oosthoek te vinden. Daarmee maken de zuidwestenwinden die normaal gesproken natter en koeler weer brengen geen schijn van kans. Het patroon met lange perioden van warmer en zonniger weer dan normaal en korte perioden met koeler weer lijkt nog wel even aan te houden.

Broeierig met enkele onweersbuien

Zowel morgen als maandag kunnen zomerliefhebbers genieten van zon en warmte. Na het oplossen van lokaal ochtendgrijs maakt de zon namelijk overuren. Het felle zonlicht warmt het aardoppervlak flink op en er ontstaan enkele stapelwolken. In de namiddag kunnen sommige stapelwolken uitgroeien tot stevige warmteonweders.

Pinksterzondag loopt het kwik op naar 20 graden West-Vlaanderen en Hoog-België, 23 in het centrum tot lokaal 25 in Limburg. Maandag doen we daar nog een schepje bovenop met een lokale 27 graden in de Kempen. Aan de kust kan een zeebries opsteken en is het met 16-19 graden een pak koeler. Er staat een zwakke tot matige oostenwind. Door de hoge luchtvochtigheid is het broeierig warm. De gevoelstemperatuur ligt rond 28 graden.

Het broeierige weertype met zonnige perioden en dagelijks onweersbuien lijkt i ieder geval tot en met vrijdag aan te houden. De kans op temperaturen van 22 graden of meer is zelfs 70%! Er is 20% kans dat de maxima tussen 20 en 22 graden uitkomen en slechts 10% kans op een koeler weertype. Kortom, de zomer barst volop los en geeft zich niet gauw gewonnen!

Voorlopig laatste koele dag

Voor de liefhebbers van een koel weertype is het vandaag nog perfect weer. Aanvankelijk is het in Vlaanderen grijs, maar aan het eind van de ochtend breekt het wolkendek geleidelijk open. Vanmiddag wisselen stapelwolken en zon elkaar af en is het prima weer. De wind komt uit het noorden en is zwak tot matig. Daardoor komen de maxima uit op 16-18 graden. Aan de kust is het een paar graden koeler. Het is dus prima weer om nog even schone, frisse en droge lucht het huis binnen te laten.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Sommer

Zon- en warmteliefhebbers kunnen zich opmaken voor een prachtige zaterdag. In de Kempen kan het namelijk 30 graden worden! Bovendien …
Lees meer...

 
Pinksterbloem

Zowel op Pinksterzondag als op Pinkstermaandag is er veel ruimte voor de zon. Met op veel plaatsen maxima van 20-25 …
Lees meer...