Meteorologische winter krijgt koud en zonnig slot

Za 17 Febr 2018 Jannes Wiersema 004

Februari eindigt dit jaar zonnig en koud. Vanaf morgen stroomt met een schrale noordoostenwind steeds koudere lucht ons land binnen. Vanaf vrijdag wordt het in Vlaanderen hooguit 2-4 graden. ‘s Nachts vriest het dan licht tot matig met minima tussen -4 en -9 graden. In de Ardennen wordt het volop winter met strenge vorst en maxima onder nul. De krachtiger wordende februarizon is veelvuldig te zien. Het wordt één van de zonnigste februarimaanden ooit gemeten.

Normaal wordt het eind februari langzaam minder koud. Dit jaar geldt het omgekeerde. Een vrij stevige noordoostenwind voert koude lucht vanaf Rusland aan en daardoor wordt het vooral ’s nachts flink kouder met lichte tot matige vorst. In de Ardennen vriest het streng met vanaf de nacht van vrijdag op zaterdag minima rond -12 graden! Overdag komt de temperatuur in Laag-België door de krachtiger wordende februarizon alsnog ruim boven het vriespunt uit.

De ergste kou gaat waarschijnlijk aan onze neus voorbij. In Polen daalt de temperatuur later in de week ’s nachts naar -20 graden. Overdag blijft de temperatuur rond -10 steken! Vanaf zondag wordt de verwachting onzeker. Sommige weermodellen laten deze ‘Poolse’ kou naar ons land stromen. Het wordt dan een paar dagen volop winter met in heel België een grote kans op strenge vorst en ijsdagen (maxima onder nul). De kans daarop is nu circa 40%. Langer dan een paar dagen lijkt deze eventuele kou niet aan te houden.

Gisteren werd normale maandhoeveelheid zonneschijn al bereikt

Het aantal zonuren loopt deze week flink op. Deze maand heeft de zon in Ukkel al 78 uur geschenen. Daarmee hebben we het normale aantal zonuren voor heel februari (76 uur) al binnen! De kans is groot dat februari uitkomt in de top-3 zonnigste februarimaanden sinds de start van de zonmetingen in 1887.

Dat is zeer opmerkelijk, aangezien december nog de op één na somberste maand ooit gemeten was! Januari staat op een gedeelde vierde plek in de lijst met somberste januari’s. Het zou zomaar kunnen dat deze winter alsnog het normaal aantal zonuren overschrijdt dankzij de bijzonder zonnige februari.

Later in de winter vaak meer zonuren en koudere nachten

De weerspreuk: ‘Als de dagen lengen, gaan de nachten strengen’ klopt in veel gevallen. Na de kortste dag worden meestal de koudste winterdagen gemeten. Dit is goed te verklaren. De Noordzee bereikt pas in januari en februari zijn laagste temperatuur en dat heeft grote invloed op de luchttemperatuur in België.

Als de dagen lengen in februari schijnt de zon langer en wordt de lucht droger. Droge lucht kan ’s nachts sneller afkoelen en warmt overdag sneller op. De dagelijkse gang is in februari dus groter dan bijvoorbeeld in december. In het voorjaar wordt het verschil tussen dag en nacht nog groter. Overdag wordt het al snel aangenaam met soms ruim 15 graden, terwijl het in de nacht kan vriezen. 

Gaat de winter van 2018 de winter van 1948 achterna?

Wie in de statistieken duikt, komt maar één winter tegen die tot half februari geen winterweer bracht, maar daarna wel een vorstperiode. De winter van 1948 was net als deze winter, tot half februari boterzacht. Daarna doken we even vol de winterkou in. In Ukkel lag de middagtemperatuur drie dagen net boven nul en vervolgens vier dagen onder het vriespunt. In de nachten vroor het licht tot matig.

Op 20 februari was het ijzig koud, na een nacht met strenge vorst (-10,3 graden) werd het overdag niet warmer dan -6,0 graden! De kou was snel uit de lucht, op de schrikkeldag was het lenteachtig met maximaal 12,6 graden. Begin maart zou de temperatuur doorstijgen naar 17 graden.

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Skieurs dans la poudreuse-Savoie

Wie komende dagen afreist naar de wintersportgebieden moet rekening houden met ijzige temperaturen. Thermo-ondergoed en warme skikleding zijn hard nodig! Daarbij …
Lees meer...

 
Zonsopkomst met mist

In Ukkel heeft de zon tot en met de 14e ruim 56 uur geschenen. Vandaag komt daar ruim 8 uur …
Lees meer...