Vallende sterren Orioniden dit weekend te zien

Vallende_sterren

Komend weekend bereikt de meteorenzwerm Orioniden zijn hoogtepunt. Het grootst aantal vallende sterren komt voor in de nacht van zaterdag op zondag rond 6:00 uur ‘s ochtends. Aan de zuidelijke hemel verschijnen dan maximaal 37 meteoren per uur. Dit komt neer op ongeveer één vallende ster per anderhalve minuut. Helaas hebben we naast opklaringen ook te maken met wolkenvelden, waardoor het werkelijk aantal zichtbare vallende sterren iets lager ligt.

Ook vannacht en in de nacht naar zaterdag kun je al vallende sterren spotten. Het aantal meteoroïden dat oplicht in de dampkring bedraagt dan ongeveer 30 per uur. Komende nacht is het vaak bewolkt en trekt een gebied met buien van zuidwest naar noordoost over het land. Alleen in het uiterste oosten komen opklaringen voor en is een aantal meteoren waar te nemen. In de rest van het land is de kans klein dat vallende sterren te zien zijn.

De nacht naar zaterdag verloopt een stuk gunstiger voor sterrenspotters met een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden. Aan het eind van de nacht neemt in het westen de bewolking toe en volgt regen. In het binnenland is de kans op het zien van een vallende ster dus het grootst.

Onstuimig sterrenhoogtepunt, wel brede opklaringen

Het hoogtepunt van de sterrenregen valt in de nacht van zaterdag op zondag. Dan zijn rond 6:00 uur mogelijk 37 vallende sterren per uur te zien. Een gebied met brede opklaringen trekt gedurende de nachtelijke uren vanuit het westen over het land. De meeste opklaringen liggen tijdens het meteoroïdenmaximum precies over de hoge landsdelen.

In het westen komen meer wolkenvelden voor en is kans op enkele buien. Er staat een stevige bries uit het zuiden- tot zuidwesten. Het waait matig tot vrij krachtig (3-6 Bft.). De minima komen uit op 5 graden in de Hoge Venen en 9-12 in de rest van het land. Mocht je naar buiten gaan om vallende sterren te spotten, dan is het verstandig een warme jas aan te doen.

Kijken naar het zuiden rond 6:00 uur

Wanneer het helder is zijn de vallende sterren het best te zien rond 6:00 uur. Daarvoor moet je naar de zuidelijke hemel kijken. Goede plekken om meteoren waar te nemen zijn open velden een eindje buiten de bebouwde kom. Hier is het relatief donker en heb je weinig last van lichtvervuiling. In de stad en in de buurt van kassen is het spotten van vallende sterren een stuk lastiger.

Tijdens de vorige meteorenzwerm zorgde het licht van de maan ervoor dat meteoren minder goed zichtbaar waren. Komende dagen hebben we geen ‘last’ van de maan. Dit weekend is het namelijk Nieuwe Maan en is het tijdens opklaringen pikkedonker.

Stofdeeltjes van komeet Halley

De meteorenzwerm Orioniden is afkomstig van komeet Halley. Kometen verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer binnendringt begint het steentje te gloeien. Dit komt door wrijving en het samendrukken van de lucht vóór de meteoroïde uit. Ook wordt het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat zien we als licht.

Bron astronomie: hemel.waarnemen.com

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
herfst

Komend weekend begint de herfstvakantie. Dit is ook de start van een koudere periode, want afgelopen weken waren de temperaturen …
Lees meer...

 
Luc Lambert (Ardooie, Be)

De zon zou vandaag flink moeten schijnen, maar wie naar de hemel kijkt ziet zeker geen blauwe luchten. In het …
Lees meer...