Sneeuwval in het oosten dit weekend

gladheid door sneeuwval

Sneeuwliefhebbers in het oosten van het land kunnen dit weekend genieten van sneeuwbuien. In de Hoge Venen ligt al 10 cm en daar kan de komende dagen nog 10-20 cm bij komen. Morgen kan ook op andere plaatsen in het binnenland wat sneeuw vallen, maar bij temperaturen boven het vriespunt zal de sneeuw vrijwel nergens blijven liggen. Zondag wordt het geleidelijk zachter. Op veel plaatsen gaat het regenen en maandag schakelen we over op zacht winterweer.

Vanmiddag is het in het westen vrij aardig weer met zonnige perioden, stapelwolken en waarschijnlijk blijft het droog. Wat verder landinwaarts kunnen enkele regenbuien ontstaan. In het oosten is de kans op buien het grootst. In Laag-België stijgt de temperatuur naar 5 tot 7 graden. In de Ardennen liggen de maxima tussen 1 en 3 graden en valt uit de buien (smeltende) sneeuw. De kans op sneeuwval is in de Hoge Venen het grootst en daar is afgelopen nacht al 10 cm sneeuw gevallen. Daar kan nog 2-5 cm bij komen en vanwege de kans op gladheid is code geel van kracht.

In de avond is ook in Limburg en Namen kans op wat smeltende sneeuw. In het midden en westen van het land komen dan enkele regenbuien voor. Komende nacht is in Hoog-België kans op gladheid door bevriezing. Ook dan kan het een beetje sneeuwen. Op veel andere plaatsen ligt de temperatuur tussen 1 en 3 graden en daarmee is de kans op lokale gladheid klein.

Op meer plaatsen (smeltende) sneeuw

Morgen trekt een neerslaggebied gestaag over het land. Ten zuiden van Samber en Maas gaat het in de heuvels opnieuw sneeuwen en daar zal een vers sneeuwdek van 4 tot plaatselijk 10 cm ontstaan. In het midden en westen van het land valt hoofdzakelijk regen. In de middag en in de avond is de lucht in Limburg, Henegouwen en in de regio van Brussel koud genoeg voor smeltende sneeuw. Op de meeste plaatsen zal de sneeuw vrijwel niet blijven liggen. Het wordt ongeveer 4 graden en aan de Ardense toppen komt de temperatuur slechts een fractie boven het vriespunt uit. In de nacht naar zondag is niet alleen in het oosten kans op bevriezingsgladheid, maar ook op andere plaatsen in het binnenland kan lokale gladheid ontstaan bij temperaturen tussen +1 en -2 graden. Helemaal in het westen is de kans op vorst en gladheid veel kleiner.

Zondag trekt het volgende neerslaggebied over het land. In de ochtend kan de zon in het noorden nog even schijnen, maar daarna raakt het geheel bewolkt en gaat het regenen. In de Ardennen zijn overdag perioden met sneeuwval en kan 2-5 cm vallen. Geleidelijk loopt de temperatuur iets op en valt in Hoog-België smeltende sneeuw bij 1-4 graden. In Brussel is het 5-6 graden en in het westen en zuiden is het een graad of 7. In de avond kan het in ten zuiden van Samber en Maas opnieuw sneeuwen, maar in de nacht naar maandag zet de zachte lucht door en valt alleen in de Hoge Venen nog sneeuw.

Na het weekend is wisselvallig en met 6 tot 11 graden erg zacht. Woensdag kan het zelfs 9 tot 14 graden worden. Normaal is het overdag 4-6 graden. Ook de nachten verlopen zachter dan normaal en zelfs in Hoog-België zijn de nachten vorstvrij. Richting het volgende weekend gaat de temperatuur mogelijk iets omlaag.

Foto: J. Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
DTfGHPCW0AA7Vcw

Volgens de huidige verwachting verloopt woensdag recordwarm.  Het Meteovista-weermodel komt met maxima van 8-12 graden ten zuiden van Samber en …
Lees meer...

 
Violent waves flooding a pier during a storm

Het is winderig en nat deze week. Vandaag is het daarbij ook grijs met kans op zware windstoten. Komende dagen …
Lees meer...