Europees vakantieweer: hitte breidt noordwaarts uit

Hittegolf in Spanje


In delen van Centraal- en West-Europa is het op het moment licht wisselvallig. In vrijwel geheel Zuid-Europa is het daarentegen zonnig, droog en warm. De komende dagen loopt de temperatuur alleen maar verder op en ook andere delen van Europa krijgen te maken met hitte. Als gevolg van langdurige droogte en de aanstaande hitte neemt de kans op bosbranden toe.

De komende dagen is het wisselvallig in Centraal-Europa en delen van West-Europa. Zo is het in Groot-Brittannië vrij vaak grijs en valt daar van tijd tot tijd neerslag bij een temperatuur van 18-25 graden. Ook in Duitsland is het licht wisselvallig, al is het minder buiïg dan in Engeland en laat de zon zich ook zo nu en dan zien. In de Alpenlanden laat de zon zich vrij regelmatig zien en is het eigenlijk prima zomerweer, maar is er wel dagelijks kans op een onweersbui. In het noorden van Frankrijk wisselen zonnige perioden en wolkenvelden elkaar de komende dagen af en valt af en toe een bui.

Strandweer in vrijwel heel Zuid-Europa

Vrijwel overal in Zuid-Europa is het zonnig en warm. Aan de costa’s in Spanje is het 28-31 graden, in het binnenland stijgt de temperatuur lokaal zelfs naar 37 graden. Ook in Italië is het met 28 tot 31 graden aangenaam om aan het strand te zitten. Boven het vasteland van Griekenland is een kleine kans op een onweersbui, maar de kans hierop neemt de komende dagen snel af. In de kustgebieden is het al volop zonnig en met 28-32 graden prima strandweer.

Oplopende temperaturen: regionaal zeer heet

In Zuid-Europa is het op veel plekken dus al warm, maar de komende dagen gaat de temperatuur verder omhoog. Zo worden vrijdag en in het weekend in het binnenland van Portugal temperaturen tot 39 graden verwacht. Ook in Spanje wordt het ronduit heet en stijgt de temperatuur in het binnenland lokaal tot 40 graden. In Italië en Griekenland gaan de temperaturen ook nog wat verder omhoog, al wordt het met maximaal 34 à 35 graden niet zo heet als in Spanje en Portugal.

Hitte

De hitte blijft niet beperkt tot Zuid-Europa: na het weekend trekt de warme lucht noordwaarts en stijgt in Frankrijk de temperatuur naar waarden ruim boven de 30 graden. In het binnenland kan het dan lokaal zelfs 38 graden worden. Ook in Duitsland gaat de temperatuur omhoog tot lokaal 35 graden en het is niet uitgesloten dat we hier in België met een (regionale) hittegolf te maken gaan krijgen. Tot slot is het volgende week ook in Turkije erg heet met maxima tot 40 graden aan de zuidkust.

Kans op bosbranden steeds groter

In delen van Spanje, Portugal en Frankrijk is al wekenlang geen neerslag gevallen. Door de (zeer) hoge temperaturen verdampt bovendien veel bodemvocht en daardoor is het in die gebieden erg droog. De kans op bosbranden is dan ook groot. Met de hitte die voor komend weekend en volgende week verwacht wordt, wordt het risico op natuurbranden alsmaar groter.

In Frankrijk en Portugal woeden op dit moment al enkele bosbranden en het is dus aannemelijk dat er de komende week meer bosbranden zullen voorkomen. Op het vasteland van Griekenland is de kans op bosbranden relatief klein. Dit komt omdat hier de afgelopen weken buien zijn gevallen. Op de eilanden in de Egeïsche Zee was het droger waardoor de kans op bosbranden hier wel vrij groot is.

Foto’s: EPA

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
TdF: Etappe 19 Lourdes - Laruns

Dit weekend is in de Pyreneeën kans op lokale onweersbuien. De kans dat het peloton te maken krijgt met een …
Lees meer...

 
TdF: Etappe 13 Bourg d'Oisans - Valence

Er wordt komende dagen door Zuid-Frankrijk gefietst in de Tour de France. Morgen wordt een behoorlijk hete dag. In finishplaats …
Lees meer...