Warm begin van astronomisch voorjaar

Di_24_April_2018_Jannes_Wiersema_023_oi45d3

Juist wanneer de astronomische lente begint, breekt een periode met relatief warm, droog en vrij zonnig weer aan. Donderdag en vrijdag komen de maxima uit op 14-18 graden. In het weekend wordt het met 11-15 graden iets koeler, maar het weerbeeld blijft vriendelijk met regelmatig zon.

Na een zeer wisselvallige periode is het morgen en woensdag droog. Wel is er veel bewolking. Morgen is de temperatuur met 7-9 graden in de Ardennen en 10-12 graden in Laag-België normaal voor maart. Woensdag wordt het 10-14 graden.

Woensdagavond om 22:58 uur begint de astronomische lente. Het is dan half tot zwaar bewolkt en droog met temperaturen van 3 graden in de Oostkantons en circa 9 graden in Vlaanderen.

Lentewarmte op eerste voorjaarsdag

Op de eerste dag van de lente, donderdag, is het wisselend bewolkt met gaandeweg de dag meer ruimte voor de zon. Het wordt behoorlijk warm voor de tijd van het jaar met 14 graden in de Ardennen en in de kustregio tot lokaal 17 graden in de Kempen.

Vrijdag wordt het, met 15-17 graden en mogelijk 18 graden in de Kempen, nog iets warmer. Daarbij is het vrij zonnig en waait er slechts een zwakke wind uit het zuiden of zuidoosten.

In het weekend draait de wind naar het noordwesten en wordt het koeler. De maxima komen uit op 11-14 graden. Mogelijk wordt het zaterdag in Limburg nog lokaal 15 graden. Het weerbeeld blijft meest droog met regelmatig zon.

Vorig jaar begon de lente koud

In 2018 begon de eerste dag van het astronomisch voorjaar met vorst en lokale gladheid. In de namiddag werd het 2-8 graden.

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Tags:
birch tree aments spreading pollen 01

De kans op hooikoortsklachten stijgt de komende dagen. Door droog weer met zonnige perioden zal meer pollen in de lucht …
Lees meer...

 

Het weer speelt zondag geen rol van betekenis bij de GP Formule 1 in Melbourne. In de Australische stad is …
Lees meer...