Astronomische winter begint grijs en zacht

De astronomische winter begint donderdag, maar de winter lijkt dan verder weg dan ooit. Met 9-11 graden is het veel zachter dan normaal en ook ‘s nachts blijft de temperatuur ruim boven het vriespunt. Het vooruitzicht naar volgende week laat bovengemiddelde temperaturen zien en we zullen genoegen moeten nemen met een groene Kerst. Door een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind is het soms winderig.

Morgen is het overwegend bewolkt en droog. In de oosten kan het een beetje mistig zijn, maar in de rest van het land kan de zon even tevoorschijn komen. Het wordt 3 graden in de Hoge Venen tot 7 aan zee. Woensdag valt de temperatuur een graadje hoger uit en maakt het oosten kans op een spatje regen of wat smeltende sneeuw. De zon krijgen we niet of nauwelijks te zien en op veel plaatsen is het flink nevelig. Later kan op meer plaatsen wat motregen vallen.

Donderdag begint de astronomische winter. Dit betekent dat de zon ’s middags loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat. Deze keerkring ligt op 23,5˚ zuiderbreedte en loopt onder andere over Australië en het noorden van Zuid-Afrika en Argentinië. Vanaf die dag zal het gebied, waar de zon ’s middags het hoogst staat, langzaam naar het noorden schuiven. Dit betekent dat we met ruim 7,5 uur de kortste dag van het jaar beleven en dat de dagen daarna iets langer worden. Het verschil is aanvankelijk klein omdat het nog tot het eind van het jaar in de ochtend later licht wordt. In de middag gaat we er slechts 7 minuten op vooruit.

Winterweer van korte duur

In de astronomische herfst hebben we een paar korte winterse perioden gehad met vorst, gladheid en sneeuw. Toch stelde de kou niet zo heel veel voor, de gemiddelde decembertemperatuur is nu in Ukkel 2,6 graden tegen 3,9 normaal. Donderdag is het met 9-11 graden in Laag-België veel zachter dan normaal. Gewoonlijk is het eind december 4 tot 6 graden en ligt de minimumtemperatuur in het binnenland dicht bij het vriespunt. In het oosten vriest het in een gemiddelde decembernacht licht. Het zachte weer blijft de rest van dit jaar aanhouden. De kans is dan ook zeer groot dat december voor de zevende keer op rij te zacht de boeken in gaat!

Het weerbeeld donderdag is grijs en daarbij kan het ook licht regenen. De westenwind houdt zich vrij rustig en is matig van kracht. Aan het begin van het weekend kan de temperatuur iets lager uitvallen, maar daarna is het opnieuw flink zacht. Het is dan ook de verwachting dat we voor het zevende jaar op rij een groene Kerst krijgen. De kans op vorst is klein waardoor we in de nacht en vroege ochtend geen gladheid hoeven te verwachten. Wel kan het af en toe regenen en staat er een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Net als afgelopen jaren temperaturen in dubbele cijfers

De eerste dagen van de astronomische winter gaan de temperaturen dus omhoog in de dubbele cijfers, sinds 2011 is dat iedere start van de astronomische winter nog gebeurd. In 2015 was het zeer zacht met op 26 december 14 à 15 graden. In Schaffen werd het zelfs 15,4 graden! Recordwarm was het in 1977, op 23 december steeg de temperatuur naar 15,4°C in Ukkel, Brussel en Leopoldsburg, 16,0°C in Koksijde, 16,1°C in Zaventem en 16,8°C in Kleine-Brogel (Peer)! 

Koud was het in 2010, op grote schaal kwam het tot strenge vorst met minima onder -10 graden. In de Kempen werd het op 21 december -13 graden en 26 december gebeurde dat ook in de Hoge Venen. Op 21 december 1938 werd het -14,5 graden in Ukkel. Op diezelfde dag in 1946 hadden we minima van –13,2°C in Koksijde, –14,7 in Gerdingen (Bree) en –17,3°C in Rochefort. Nog kouder was het op 24 december 1940. Het werd –17,5°C op de Baraque Michel (Jalhay) en –17,7°C in Wardin (Bastogne). Ook koud was het op 30 december 1950. De temperatuur daalde naar –16,3°C in Ukkel en –22,2°C in Rochefort. Een dag later werd het in Rochefort zelfs -23,1 graden!

Extreem koud was het op Oudejaarsdag 1978. Het werd niet warmer dan -10,1 graden! In de avond daalde de temperatuur richting -20 graden. En dat terwijl het op 29 december nog ruim 11 graden was.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
snowboard

In de Alpen ligt op de meeste plaatsen veel sneeuw en de sneeuw is van uitstekende kwaliteit. Komende dagen komt …
Lees meer...

 
Groene kerst brugge klein

Ook dit jaar verloopt Kerst waarschijnlijk groen. De kans op een witte Kerst is op dit moment slechts 1%. De …
Lees meer...