Opgelet voor krachtige lentezon komende dagen

Zon Bart Goudeseune

Tot en met vrijdag schijnt de zon uitbundig en kunnen we in de zon veel vitamine D opdoen. Tussen 12 en 15 is het belangrijk om niet te lang onbeschermd te zonnen. Met zonkracht 5-6 kan de huid al na 20 minuten verbranden. Kinderen en mensen met een gevoelige huid verbranden al in 10-15 minuten. Woensdag en donderdag is er geen wolkje aan de lucht en scoort het weercijfer een tien. Het wordt op veel plaatsen zomers warm met maxima van 25-29 graden.

Vanaf vandaag is de lentezon met UV-index 5-6 zo krachtig dat je midden op de dag, tussen 12 en 15 uur gemakkelijk kunt verbranden. Vandaag trekt mogelijk nog wat sluierbewolking over het land, maar de zon schijnt daar prima doorheen.

Woensdag en donderdag is er geen wolkje aan de lucht en vrijdag is het nog altijd zonovergoten met slechts een beetje sluierbewolking. Ook deze dagen komt de zonkracht uit op 5-6, met de hoogste waarden ten zuiden van Samber en Maas. De huid kan bij een dergelijke kracht van de zon al na circa 20 minuten verbranden. Iemand met een gevoelige huid loopt na tien minuten al kans op verbranding. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat de huid rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang.

Zaterdag wordt het minder warm, maar de zon blijft een hoofdrol spelen in het weerbeeld en de zonkracht blijft nagenoeg gelijk. Zondag wordt de zon weer iets minder krachtig: UV-index 4-5 en kan iets langer onbeschermd gezond worden.

Temperatuur speelt geen rol

Veel mensen vergissen zich vooral op koude voorjaarsdagen in de kracht van de zon. De temperatuur en de zonkracht hebben niets met elkaar te maken. Het hoeft dus niet warm te zijn om te verbranden. Juist op dagen met een frisse wind warmt de huid niet op, waardoor het lijkt alsof er geen verbranding plaatsvindt. Komende vrijdag wordt het in de kuststreek, door een frisse wind van zee, nog slechts 12-17 graden. De zonkracht is echter net zo hoog als op de warme woensdag en donderdag.

Na de winter is onze huid nog niet gewend aan een hoge zonkracht. De zon zorgt voor de aanmaak van melanine, waardoor de huid donkerder wordt. Dit pigment beschermt ons tegen het UV-licht. Na de winter is deze natuurlijke bescherming nog veel minder aanwezig. Het is goed om deze week dus wel de zon in te gaan, zodat pigment wordt aangemaakt. Wie een hele dag de zon ingaat en zonnebrandcrème gebruikt zal heel langzaam bruinkleuren en veel vitamine D opdoen.

Klik voor meer achtergrondinformatie over zonkracht

Foto: Bart Goudeseune

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Kind_met_ijs-1280x600

In Ukkel werd het 25,5 graden. Daarmee is de eerste officiële zomerse dag van 2018 een feit. Voor een officiële zomerse …
Lees meer...

 

Het lijkt wel zomer de komende dagen. Woensdag is het stralend weer en wordt het met 25 graden voor het …
Lees meer...