Kans op officiële witte Kerst vrijwel nihil

Groene kerst brugge klein

Ook dit jaar verloopt Kerst waarschijnlijk groen. De kans op een witte Kerst is op dit moment slechts 1%. De aanloop naar Kerst is zacht met middagtemperaturen van een graad of 10. Daarbij is het vaak bewolkt en valt van tijd tot tijd (mot)regen. Hoe het weer er tijdens Kerst precies uitziet is nog niet te zeggen. Wel is de kans op een vrij zacht weertype veel groter dan de kans op koud weer met sneeuw.

Komende tijd blaast een zuidwestenwind bijna constant zachte lucht vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op. Vanaf woensdag komt het kwik in Vlaanderen in de dubbele cijfers terecht en wordt het regionaal 10 graden. Normaal is het in deze tijd van het jaar zo’n 5 à 6 graden en daar gaan we dus dik overheen. Ook in Hoog-België is het zacht met maxima van 4-6 graden. Het zachte weer gaat gepaard met veel bewolking en soms motregen. Het grijze weer maakt de donkere dagen voor Kerst hierdoor dus extra donker.

Ook tijdens Kerst zelf lijkt het zacht te blijven met circa 8 graden. Daarbij is er veel bewolking en een grote kans op regen. Ook kan het onstuimig worden met veel wind.

Er zijn weermodellen die de wind tijdens de kerstdagen naar het noordwesten laten draaien. Daarmee zouden winterse buien over ons land trekken en kan het tijdelijk wit worden door natte sneeuw. Vooral het noorden en oosten zijn in dat geval kanshebbers voor een (tijdelijk) wit landschap. De kans dat de wind de noordwesthoek opzoekt is klein, slechts 5%.

Om van een witte Kerst te spreken zou op 25 december in Ukkel om 8:00 uur ’s ochtends een gesloten sneeuwdek van tenminste 1 cm moeten liggen. De kans is uitermate klein dat buien met natte sneeuw precies op dit tijdstip een gesloten sneeuwdek achterlaten. Hierom schatten de meteorologen van Meteovista de kans op een witte Kerst in op slechts 1%.

Alweer 7 jaar geleden dat Kerst officieel wit was

Sinds de 20e eeuw hebben we 11 keer een witte Kerst gehad. In 2010 was dit voor het laatst het geval. Er lag toen maar liefst 16 cm sneeuw. Met uitzondering van de Westhoek was het overal een witte Kerst. In delen van Limburg en de Ardennen lag zelfs een halve meter!

Ook in 2009 was het raak. Van 1987 t/m 2008 was geen sprake van een witte Kerst. Dat wil niet zeggen dat het in deze jaren nooit sneeuwde, maar dat in Ukkel in ieder geval niet aan de voorwaarden voldaan werd. De meeste sneeuw lag er in 1964, met 17 cm in Ukkel. Op andere plekken was de sneeuwhoogte in 2010 het dikst.

Ardennen normaal grote kans op witte Kerst

Statistisch gezien is de kans op een gesloten sneeuwdek in Ukkel op 25 december circa 9%. In de Ardennen is de kans op witte Kerst beduidend groter, Kerst is vaker wit dan groen. Aan zee is de kans op een witte Kerst juist nihil.

De warmste Kerst hadden we in 1997. In Ukkel werd het maar liefst 14,0 graden als middagtemperatuur! Ook in 2015 was het zeer zacht met 13,4 graden. Vorig jaar liep de temperatuur op naar 9,6 graden. Normaal is het overdag in Ukkel een graad of 5.

In 1963 hadden we de koudste Kerst. De temperatuur zakte ‘s nachts naar -11,6 graden in Brugge, -13,2 in Virton, -13,4 in Stavelot en -13,6 in Rochefort. In Ukkel werd het met -4,4 wat minder koud. In 1938 was het met -10,4 graden een stuk kouder in Ukkel.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

De astronomische winter begint donderdag, maar de winter lijkt dan verder weg dan ooit. Met 9-11 graden is het veel …
Lees meer...

 
Schneekanone in den Bergen

Tot nu toe is het de winter van de sneeuwdumps in de Alpen. Bijna dagelijks viel sneeuw en plaatselijk is …
Lees meer...