Bijzondere zon te zien door Saharazand

Luc Lambert (Ardooie, Be)

De zon zou vandaag flink moeten schijnen, maar wie naar de hemel kijkt ziet zeker geen blauwe luchten. In het hele land is de lucht gevuld met fijne zanddeeltjes uit de Sahara. Daarbij zit ook rook afkomstig van de bosbranden in Spanje en Portugal. Hierdoor is de zon opvallend rood en hebben we een bruinige gloed aan de horizon. 

De lucht is vandaag hoog in de atmosfeer vochtig. Dit zien we aan de sluierwolken die over het land trekken. Normaal schijnt de zon daar gewoon doorheen, maar vandaag hebben we te maken met een mix van sluierwolken, Saharastof en rook.

024

Met een zuidelijke wind wordt vanuit Marokko Saharastof meegevoerd. Bron: Skiron

Met een zuidelijke stroming wordt al dagenlang warme lucht aangevoerd vanuit Marokko. Fijne zanddeeltjes worden boven de Sahara opgepikt en meegevoerd. Op grote hoogte waait dit zand vanuit Noord-Afrika helemaal naar België toe. Dit zijn omgerekend 203 vrachtwagens van 30 ton aan Saharazand boven ons land!

203 vrachtwagens van 30 ton aan Saharazand boven ons land!

In Portugal en Spanje woedden afgelopen dagen hevige bosbranden. Ook deze rook kwam op grote hoogte terecht en werd met de zuidelijke stroming meegevoerd naar ons land. De combinatie van rook en stofdeeltjes uit de Sahara is zichtbaar als een bruinige gloed aan de horizon.

Satellietfoto van afgelopen zondag. De rode vlekjes zijn de bosbranden op het Iberisch Schiereiland. De witte plukken zijn wolken. Bron: Nasa

De bosbranden hebben al aan zeker 36 mensen het leven gekost en zijn het gevolg van de extreem hete en droge zomer. Ook in deze gebieden was het net als in ons land ruim 10 graden te warm met 30-36 graden. De sterke wind maakte het voor de brandweer vrijwel onmogelijk om de situatie onder controle te krijgen. Inmiddels is de situatie verbeterd door een klein beetje regen. Door klimaatverandering wordt het droger en heter op het Iberisch Schiereiland. Hevige bosbranden zullen in de toekomst dus vaker voorkomen.

Temperatuur valt lager uit dan weermodellen verwachten

Volgens de weermodellen zou de zon vandaag flink moeten schijnen, maar in de praktijk heeft de zon het lastig. De zon heeft weinig kracht en is bijzonder rood. De zonsopkomst was prachtig vandaag met mooie kleuren en ook vanavond kunnen we een mooie zonsondergang verwachten.

Omdat de zon veel minder krachtig is dan wordt berekend door het Meteovista weermodel, valt ook de temperatuur in praktijk lager uit. De verwachting voor vandaag was 18 tot 21 graden. Dit gaan we niet halen, het is nog maar de vraag of de 20 graden ergens in het land wordt bereikt. Toch is het nog steeds veel te zacht voor deze tijd van het jaar, normaal is het 14 of 15 graden.

In Midden-Duitsland is goed te zien waar wel en geen Saharastof voorkomt. Normaal schijnt de zon door deze sluierbewolking heen. Nu heeft de zon het moeilijk door de mix van sluierwolken, Saharastof en rook.

Vanaf morgenavond tot en met donderdagavond kunnen vooral in het westen enkele buitjes voorkomen. Daarbij kan het Saharastof met de regen naar beneden komen. Ons advies: was de auto nog even niet. Vanaf vrijdag gaat de wind vanaf zee waaien, waardoor schone lucht wordt aangevoerd en de atmosfeer wordt ‘gereinigd’.

Vanavond en vannacht (dichte) mist

De wind gaat vanavond overal liggen en er kan snel (dichte) mist ontstaan. Het zicht kan lokaal teruglopen onder 100 meter. Er volgt een mistige nacht met minima tussen 8 graden in de Ardennen en 10-13 in Laag-België.

Foto: Luc Lambert (Ardooie)

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Vallende_sterren

Komend weekend bereikt de meteorenzwerm Orioniden zijn hoogtepunt. Het grootst aantal vallende sterren komt voor in de nacht van zaterdag …
Lees meer...

 
Boom_zon_oktober

In Sint-Pieters-Woluwe, bij Brussel, werd het vandaag 26,7 graden en daarmee noteren we de tweede zomerse dag op rij. Gisteren …
Lees meer...