Maansverduistering vanavond goed te zien

Bloedrode maan boven de Waddenzee

Vanavond zijn er op de meeste plaatsen brede opklaringen. Hierdoor is de gedeeltelijke maansverduistering vrijwel overal goed zichtbaar. Tussen 22:00 uur en 2:00 uur komt de maan deels in de schaduw van de aarde terecht. Om dit te zien heb je vrij uitzicht naar het zuidoosten nodig.

Na een bewolkte start van de dag komen er in de namiddag steeds meer zonnige perioden. De opklaringen worden vanavond nog breder. Tijdens de maansverduistering zijn er slechts lokaal nog wolkenvelden. Het gaat daarbij vooral om hoge bewolking.

De maan komt iets na 22:00 uur op. De maansverduistering is dan al begonnen, maar het begin is, in België, niet te zien. Het hoogtepunt, de maximale verduistering, is rond 23:30 uur.

De temperatuur varieert rond 23:00 uur van 13 graden in de Ardennen tot 17 graden in het centrum. De wind is hooguit zwak en waait uit het noordwesten. Koud is het daarmee niet, maar als je langere tijd gaat kijken is een zomerjasje wel fijn.

Kijktips:

  • Zoek vanaf 22:00 uur een donkere plek op met weinig kunstlicht en vrij uitzicht naar het zuidoosten.
  • Trek een warme trui of een zomerjasje aan.
  • Kijk niet te vaak op je smartphone. Door het felle licht van je telefoon zie je een aantal minuten lang minder van de maansverduistering.

Leuk detail: het is dinsdag 21 juli exact 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette.

Maan lijkt extra groot door lage stand

Doordat de maan laag aan de horizon staat lijkt ze extra groot. Dat de maan juist bij opkomst groter lijkt, komt door een optische illusie. Wanneer de maan laag aan de horizon staat, schijnt de maan door de bomen, tussen gebouwen en andere objecten door. Onze hersenen willen het beeld van de maan vergelijken met al die andere voorwerpen. In werkelijkheid staat de maan veel verder weg, waardoor onze hersenen de maan extra groot laten lijken. Ditzelfde effect zien we bij zonsopkomst en zonsondergang.

Hap uit de maan

Er zal tijdens deze maansverduistering een hap uit de maan te zien zijn, maar van een duidelijke roodkleuring is geen sprake. Roodkleuring treedt alleen op bij een totale maansverduistering, zoals op 21 januari van dit jaar. Een gedeeltelijke bloedmaan bestaat dus niet.

De volgende gedeeltelijke maansverduistering vindt plaats op vrijdagochtend 19 november 2021. 98 procent van de maan is dan verduisterd. Bij ons zal de verduistering alleen aan het begin te volgen zijn, omdat de maan al snel ondergaat. De volgende totale maansverduistering die voor een deel te zien zal zijn vanuit ons land, vindt pas plaats op 16 mei 2022. Het maximum van de verduistering met de roodkleuring zal niet te zien zijn, omdat de maan bij ons dan al onder is. De eerstvolgende kans om in België een bloedmaan te zien dient zich pas aan op 7 september 2025.

Verduisteringen alleen bij volle maan

Een maansverduistering kan alleen plaatsvinden bij volle maan. De maan moet namelijk aan de andere kant van de aarde staan dan de zon. Hierbij bestaat de mogelijkheid dat de aardschaduw precies op de maan valt. Wanneer de maan niet vol is missen we het stuk dat niet beschenen wordt door de zon. Bij nieuwe maan wordt de kant van de maan die naar de aarde gericht is niet beschenen en zien we de maan helemaal niet. De zon en de maan staan dan aan dezelfde kant ten opzichte van de aarde.

Foto: ANP

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
TdF: Etappe 13 Bourg d'Oisans - Valence

Er wordt komende dagen door Zuid-Frankrijk gefietst in de Tour de France. Morgen wordt een behoorlijk hete dag. In finishplaats …
Lees meer...

 
junges paar isst eis in einem café

Na een aantal dagen met relatief koel zomerweer wordt het komende dagen warmer. Vanaf woensdag wordt het landinwaarts regionaal zomers …
Lees meer...