Na het weekend kans op tropische temperaturen

Group Of Friends Having Outdoor Barbeque At Home

Na een rustig weekend met wolkenvelden en normale temperaturen krijgen we komende week maken met een hogedrukgebied. De kans op neerslag is klein en het wordt zonniger. Ook komt vanuit Frankrijk warme lucht op ons land af. Woensdag kan het lokaal tropisch warm worden. Hoe warm het daarna wordt is nog erg onzeker. Wel blijft het voorlopig droog en dat betekent dat het neerslagtekort flink oploopt.

Dit weekend is het normaal zomerweer met wolkenvelden en soms zon Daarbij waait een matige zuidwestenwind. Lokaal ontstaat een licht buitje. Vandaag wordt het 18 graden aan zee en op de Ardense hoogten tot 22 in Limburg en de Gaume. Morgen valt de temperatuur een paar graden lager uit.

Maandag en dinsdagochtend blijven we te maken houden met wolkenvelden. Vooral in het westen laat later op de dag de zon zich zien. Maandag wordt het 18-22 graden. Dinsdag staat minder wind en het wordt een paar graden warmer. In het binnenland wordt mogelijk de 25 graden geslecht.

Tropische woensdag?

Woensdag draait de wind even naar het zuiden, waardoor vanuit Frankrijk hele warme lucht op ons land afkomt. Bij flink wat zon kan de temperatuur in de Kempen en in het zuiden langs de Franse grens oplopen naar een tropische 30 graden. In het westen is het koeler en wordt mogelijk de 25 graden niet eens gehaald. Zeker op de stranden draait de wind snel naar een windrichting vanaf zee. De temperatuur daalt dan naar een graad of 18. In de Ardennen is het circa 26 graden.

Van 16 tot 29 graden

De dagen daarna is de temperatuurverwachting onzeker. Centraal- en Zuid-Europa krijgen zeker te maken met hitte. Koele lucht bevindt zich boven de Britse Eilanden en Noord-Europa en de grens tussen deze luchtsoorten komt in de buurt van ons land te liggen.

Circa 30% van de berekeningen laat de temperatuur vanaf donderdag flink dalen met maxima van 16-20 graden. Dit komt door de aanvoer van frisse lucht vanuit het (noord)westen. Een ander scenario (50% kans) laat temperaturen zien van 20-25 graden en daarmee blijft het warmer dan normaal. Een klein percentage berekent hoge temperaturen van 25-29 graden. De kans is groot dat het warmer is dan gebruikelijk. Normaal is het deze tijd van het jaar 19 tot 23 graden

Voorlopig kurkdroog

Omdat in beide scenario’s een hogedrukgebied in de buurt van ons land ligt, blijft het voorlopig droog. De plensbuien van afgelopen lente waren vaak zeer lokaal. Zelden viel zoveel water in zo’n korte tijd. Veel water kon niet zo snel door de bodem worden opgenomen, waardoor het wegstroomde in sloten of riolering. Andere plekken kregen bijna niets. Op veel plaatsen in Vlaanderen heerst droogte. Ten zuidwesten van Brussel is het zelfs extreem droog!

Weersverwachting België

In de bruine gebieden van Vlaanderen heerst droogte, donkerbruin is zelfs uitzonderlijk droog. Bron: www.waterinfo.be

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Soccer championship - Belgium vs Panama

In Adler (nabij Sotsji aan de Zwarte Zee) is vandaag voor en tijdens België – Panama kans op onweersbuien. Daarbij …
Lees meer...

 
Zomers_weer_tijd_voor_terras_en_bbq

Het weer voor komend weekend ziet er vrij gunstig uit. Op een enkele bui in het binnenland na blijft het …
Lees meer...