Winterprik brengt kou en sneeuw

Lichte sneeuw in maart op berk klein

Koude lucht dringt nogmaals ons land binnen en dat gaat niet zonder slag of stoot. Een sneeuwzone breidt zich in de loop van de nacht zeer langzaam over de noordelijke provincies uit. Daarbij kan in Antwerpen en Limburg een sneeuwdek van enkele centimeters ontstaan. Zuidelijker blijft het waarschijnlijk bij een enkele vlok (smeltende) sneeuw. De sneeuwval neemt in de loop van de ochtend in intensiteit af en in de namiddag wordt het op de meeste plaatsen droog.

Er ligt waarschijnlijk te weinig sneeuw om een sneeuwman te bouwen. Bovendien is de sneeuw door de vrieskou erg luchtig en plakt slecht. Ook voor de slee is de hoeveelheid sneeuw waarschijnlijk te klein. Wel kun je in de gebieden waar sneeuw ligt genieten van het witte landschap. Mogelijk is het de laatste keer dat we sneeuw zien voordat de lente écht losbarst.

Overdag kouder dan ‘s nachts

Met de sneeuwzone stroomt koude vrieslucht ons land binnen. Aan het begin van de nacht is het nog +3 graden in de Kempen tot +6 langs de Franse grens, maar geleidelijk gaat het in het noorden vriezen. Morgenmiddag komt de temperatuur in Vlaanderen niet verder dan een graad of 0. In Henegouwen en Luxemburg is het iets minder koud met middagtemperaturen van +1 tot +3 graden. Er staat een stevige noordoostelijke bries, vrij krachtig tot krachtig (5-6 Bft.). Daardoor ligt de gevoelstemperatuur in Laag- en Midden-België vanmiddag tussen -6 en -9 graden!

In het hele land is het grijs en somber weer. Morgenavond breekt het wolkendek vanaf Nederland en in de nacht naar zondag heeft vooral het noorden te maken met brede opklaringen. Het koelt stevig af en in de Kempen komen de minima uit op -5 graden. In de rest van Vlaanderen en Brussel vriest het 2 tot 4 graden. In Hoog-België is het nog wat kouder met -6 tot -8 graden.

Fraaie zondag

Na een koude en wisselend bewolkte start breekt de zon zondagmiddag op meer plekken door. Vooral in het noorden en oosten is het best fraai winters weer en is de kans op zon het grootst. Over het zuiden trekken waarschijnlijk meer wolkenvelden. De maximumtemperatuur komt uit op 1 à 2 graden. In de Oostkantons blijft het ook overdag een paar graden vriezen! Het is bijzonder koud voor de tijd van het jaar. Normaal loopt het kwik op naar 8 tot 12 graden.

Ook in 2013 was het erg koud in maart. Op 11 en 12 maart van dat jaar bleef het in het hele land vriezen en daarmee beleefden we ijsdagen. Bovendien kregen we 11 en 12 maart te maken met flinke sneeuwval. In een groot deel van het land viel ruim 10 cm en er ontstonden door de stevige wind sneeuwduinen. De kou was van korte duur want op 17 maart 2013 was het alweer 11 graden. Later zou de kou weer terugkeren. Op 24 maart werd het in Ukkel slechts 1,2 graden!

Ook dit jaar weer rap zachter

In de nacht van zondag naar maandag is het nog ijskoud. De minima komen uit op -4 tot -8 graden. In de Ardense dalen kan het zelfs 11 graden vriezen! Deze koude nacht is voorlopig de laatste speldenprik van de winter, want in de nieuwe werkweek wordt het geleidelijk zachter. ’s Nachts blijft het nog licht vriezen, maar de maxima lopen op naar circa 8 graden op woensdag. Volgend weekend wordt het mogelijk alweer 12 graden. Daarbij is het in de eerste helft van de week nog vrij zonnig. In de tweede helft van de week neemt de kans op bewolking en mist toe.

Foto: Tonny Morsink

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Di_06_Febr_2018_Jannes_Wiersema_044_yuojq3

Gisteren bleef de temperatuur in Ukkel op -0,1 graden steken. Daarmee was sprake van een bijzonder late ijsdag. Zowel in de …
Lees meer...

 
Sneeuw Alpen

Door zachte lucht is de hoeveelheid Alpensneeuw iets afgenomen. In Oostenrijk zijn lage dalen zoals bij Mayrhofen nu groen. Op …
Lees meer...