Zeer zonnige eerste helft februari

Zonsopkomst met mist

In Ukkel heeft de zon tot en met de 14e ruim 56 uur geschenen. Vandaag komt daar ruim 8 uur bij en ook in het weekend is het heerlijk weer. Maandag en dinsdag is het tijdelijk bewolkt met wat regen, maar daarna zien we opnieuw vaak de zon. Volgens de huidige verwachting kan de tweede helft nog zonniger verlopen en met 130 uur is het ruim anderhalf maal zonniger dan normaal. Met 30 mm in totaal valt daarbij slechts de helft van de normale hoeveelheid regen.

Vooral de eerste helft van deze week scheen de zon vaak. Dinsdag scheen de zon zelfs meer dan 9 uur en ook vandaag is het stralend weer met meer dan 8 uur zon. Tot nu toe hebben we al zes dagen waarop de zon overdag meer dan de helft van de tijd scheen. Daar tegenover staat slechts één zonloze dag. Tot en met 14 februari scheen in Ukkel ruim 56 uur de zon. Dat is al twee keer zoveel als in de hele maand januari. Vorige maand was het met 27 uur zon dan ook uitzonderlijk somber.

Tweede helft van februari ook zo zonnig?

Op een gemiddelde februarimaand kunnen we in Ukkel 76,5 uur zon verwachten en die waarde zullen we halverwege komende week passeren. In het weekend is het iets minder zonnig dan vandaag, maar het blijft prima weer. Zaterdag kan de dag grijs beginnen en wordt het daarna lekker zonnig. Zondag start de dag juist helder en neemt de bewolking in de loop van de dag toe.

Maandag en dinsdag hebben we tijdelijk veel wolkenvelden en vooral maandag kan het daarbij regenen. Het zontotaal zal daardoor nauwelijks oplopen. Daarna krijgen we een serie droge dagen met zonnige perioden en enkele wolkenvelden. De laatste dagen van de maand kan er een beetje regen vallen. Stapelwolken en zon wisselend elkaar af. Volgens de huidige verwachting kan de tweede helft van de maand nog zonniger verlopen dan de eerste. Als dit uitkomt schijnt de zon in totaal maar liefst 130 uur. Dat is 1,7 keer de normale hoeveelheid en 2,5 keer zo zonnig als februari vorig jaar. Toen scheen de zon slechts 50 uur.

Weinig regen

Tot nu toe viel in Ukkel 21 mm neerslag en daar komt na het weekend en aan het eind van de maand nog zo’n 10 mm bij. Daarmee valt op het hoofdstation slechts de helft van de gebruikelijke 63 mm.

Foto: J. Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Za 17 Febr 2018 Jannes Wiersema 004

Februari eindigt dit jaar zonnig en koud. Vanaf morgen stroomt met een schrale noordoostenwind steeds koudere lucht ons land binnen. …
Lees meer...

 
wintersport Alpen

Op veel plaatsen ligt op dit moment twee keer zoveel sneeuw als vorig jaar. In Frankrijk is het sneeuwdek gemiddeld …
Lees meer...