Uniek: tweede zomerse dag op rij

Boom_zon_oktober

In Sint-Pieters-Woluwe, bij Brussel, werd het vandaag 26,7 graden en daarmee noteren we de tweede zomerse dag op rij. Gisteren werd het daar 25,1 graden. Sinds het begin van de metingen is het nog nooit voorgekomen dat de kaap van 25 graden zo laat in oktober op twee dagen achter elkaar werd overschreden. Een zomerdag is zeer uitzonderlijk in deze tijd van het jaar. Tot gisteren kwam het nog nooit tot een zomerse dag na 12 oktober. 

In Antwerpen werd het 26,0 graden. Aan zee kwam Koksijde op 25,0 graden uit. Ook vanavond is het prima weer en kan bijvoorbeeld vroeg buiten worden gegeten. Het blijft droog en er zijn flink wat opklaringen. De temperatuur ligt nog lang rond 20 graden.

Tx België 16-10-2017

Om 16 uur was het op veel plaatsen zomers warm met ruim 25 graden. In de Ardennen was het 20-23 graden. De maxima kwamen nog iets hoger uit.

Een zuiden- tot zuidwestenwind voert zeer warme lucht vanuit Marokko naar ons land. Oud-orkaan Ophelia geeft de warmte nog een extra zetje waardoor we vandaag de warmste dag van deze nazomerperiode beleven. Bovendien wordt een hoop Saharazand naar ons land geblazen. Vanmorgen viel lokaal een klein beetje regen, waardoor een dun zandlaagje op auto’s te zien was.

Komende dagen minder warm

Morgen hebben we de meest extreme warmte achter de rug. Met 20-21 graden is het desondanks veel te warm voor de tijd van het jaar. Normaal bereikt de middagtemperatuur waarden van 14 à 15 graden. Daarmee is het nog steeds ruim 5 graden warmer dan normaal! In Hoog-België en aan de kust is het met 18-20 graden iets minder zacht.

Er is een afwisseling van zon en stapelwolken en de kans op neerslag is klein. Hiermee blijft het voor het gevoel heerlijk nazomerweer. Na woensdag neemt de buienkans fors toe. Ook trekken vaak wolkenvelden over het land. Met 15-17 graden blijft het aan de warme kant.

Recordwarm

In Ukkel is het 25,7 graden en daarmee beleven we de warmste 16 oktober ooit gemeten. Gisteren was ook al recordwarm met 24,4 graden in Ukkel. Het oude record voor 15 oktober was 22,5 graden in 1949.

Foto J. WIersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Luc Lambert (Ardooie, Be)

De zon zou vandaag flink moeten schijnen, maar wie naar de hemel kijkt ziet zeker geen blauwe luchten. In het …
Lees meer...

 
b796300b-4482-4d17-8f07-ba182de79024

We beleven vandaag de warmste 16 oktober ooit gemeten. In Ukkel steeg het kwik om 14:00 uur naar 24,5 graden …
Lees meer...