Drukker verkeer donderdag door winterse buien

Winterse bui met hagel en sneeuw

Wie morgen op pad gaat moet rekening houden met gure weersomstandigheden en drukte op de weg. Precies tijdens de ochtendspits trekken namelijk winterse buien over het land. Door smeltende sneeuw en hagel kan het lokaal even wit worden. De avondspits krijgt eveneens met winterse buien te maken en in de nacht naar vrijdag kan het glad worden door bevriezing. De winterse buien luiden een koude week in met volgende week misschien zelfs natuurijs.

Aan het begin van de ochtendspits breidt een buiengebied zich vanaf het westen over ons land uit. Bij deze buien is kans op hagel, smeltende sneeuw en een klap onweer. Bij felle buien kan het even wit worden door hagel of smeltende sneeuw. Zeker in de hogere landsdelen kan de sneeuw blijven liggen. In de Hoge Venen ontstaat mogelijk een sneeuwdek van 5 cm.

Tijdens buien daalt de temperatuur naar slechts 1 graad boven nul. In combinatie met smeltende sneeuw en hagel is het voor het gevoel koud. Naast een waterdichte jas of paraplu zijn handschoenen, een sjaal en muts dan ook geen overbodige luxe.

Onstuimige en koude namiddag

Donderdagmiddag belooft het onstuimig te worden. Vanaf het noordwesten blijven winterse buien over het land trekken en daarbij is kans op hagel en smeltende sneeuw. Tussendoor kan de zon even schijnen.

De noordwestenwind is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard (6-7 Bft.) in de kuststreek. Het wordt maximaal 4-5 graden, maar tijdens buien daalt het kwik naar 1-2 graden. Vanwege de stevige wind voelt het aan als -2 tot -5 graden. In de Hoge Venen ligt de temperatuur net boven het vriespunt. Tijdens buien duikt het kwik onder nul.

Drukke avondspits – gladheid in avond en nacht

Ook tijdens de avondspits weten winterse buien ons land te vinden en blijft het stevig waaien. Daardoor zal het wederom druk zijn in het verkeer. Donderdagavond neemt de buiigheid geleidelijk af. Het klaart breed op en in de tweede helft van de avond kan het lokaal al vriezen. Daardoor wordt het plaatselijk glad.

In de nacht naar vrijdag zijn er brede opklaringen en is het op de meeste plaatsen droog. De wind neemt af en het waait slechts zwak. Daardoor koelt het flink af. De minima komen in Vlaanderen en Brussel uit op -1 tot -3 graden. In de Kempen kan het plaatselijk 4 graden vriezen. In Hoog-België daalt de temperatuur naar -2 tot -8 graden. Omdat de wegen nog nat zijn wordt het regionaal glad door bevriezing. In de kuststreek ligt de temperatuur rond het vriespunt.

Winterse buien opmaat voor koude week

Winterliefhebbers hebben geluk komende tijd. Deze zaterdag maakt het westen kans op wat winterse neerslag. Op zondag draait de wind naar het oosten en daarmee wordt koude lucht naar ons land geblazen. Na het weekend daalt de tempratuur ’s nachts naar -2 tot -10 graden en overdag dooit het in Laag- en Midden-België een paar graden. Het is vrij zonnig winterweer. Op de meeste dagen blijft het droog, maar halverwege de week neemt de kans op wat winterse neerslag toe.

Het koude weer houdt de hele week aan. Mogelijk kan aan het eind van de week op een ondergelopen weiland worden geschaatst. Schaatsliefhebbers zullen langer moeten wachten voordat grachten en meren dichtvriezen en het ijs dik genoeg is om op te schaatsen. Vanwege het zachte weer in de eerste helft van de winter is de watertemperatuur op veel plaatsen een graad of 5. Het kan een week duren voordat het water voor het eerst bevriest. Het is afwachten of het daarna nog koud genoeg is om het ijs verder te laten groeien.

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Close-up of a smiling young man in warm clothing looking up in forest on a winter day

Het belooft koud te worden komende ‘Blue Monday’. Op de meest deprimerende dag van het jaar is het ’s ochtends …
Lees meer...

 
bloedmaan

Maandagochtend vroeg vindt een totale maansverduistering plaats. Het is dan wisselend bewolkt, zodat het spektakel waarschijnlijk vrij goed te volgen …
Lees meer...