Veel meer sneeuw in Alpen dan afgelopen jaren

Schneekanone in den Bergen

Tot nu toe is het de winter van de sneeuwdumps in de Alpen. Bijna dagelijks viel sneeuw en plaatselijk is het sneeuwdek al aangegroeid tot tweeënhalve meter! Het is bijzonder dat de winter zo sneeuwrijk begonnen is. Afgelopen jaren kon in de kerstvakantie namelijk maar met moeite worden geskied. Rond Kerst werd tussen 2013 en 2016 gemiddeld een sneeuwdek van 25 cm gemeten. Dit jaar bedraagt de sneeuwdikte al 100 cm! Door klimaatverandering wordt een goede seizoenstart steeds zeldzamer.

Een sneeuwdek van ongeveer een meter dik in deze tijd van het jaar was vroeger vrij normaal. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat in de lage gebieden aan het begin van het wintersportseizoen weinig sneeuw ligt. Door klimaatverandering stijgt de temperatuur en daarmee komt de sneeuwgrens hoger te liggen. In de relatief warme maand december ligt de vorstgrens dan vaak nog te hoog om laaggelegen pistes wit te laten kleuren. Ook sneeuwkanonnen hebben dan weinig effect. In de koudste maanden van het jaar, januari en februari, blijft sneeuw wel liggen omdat het nul-gradenniveau dan meestal laag genoeg ligt.

Op de lange termijn (zo’n 50 jaar) zien we een duidelijke afname in het aantal dagen waarop sneeuw blijft liggen. Ook neemt de gemiddelde sneeuwdekdikte in de Alpen af. Wel kan de hoeveelheid sneeuw van jaar tot jaar sterk verschillen. Het is normaal dat er in het ene jaar weinig sneeuw kan liggen en het volgende jaar juist veel. Dit winterseizoen is daar een mooi voorbeeld van. Nu ligt er veel sneeuw, terwijl voorgaande jaren juist nauwelijks sprake was van een sneeuwdek.

Meer sneeuw in hogere wintersportgebieden

Een gunstig effect van de stijging van de temperatuur in de Alpen is dat in hogere gebieden juist meer sneeuw valt. Lucht met een hogere temperatuur kan meer vocht bevatten, waardoor sneeuwbuien veel intenser worden. Omdat het hogerop zowel overdag als ’s nachts vriest, blijft alle gevallen sneeuw gewoon liggen. Wie wil skiën in de kerstvakantie kan dan ook beter hoger gelegen skigebieden opzoeken. Je hebt dan niet alleen meer zekerheid dat er sneeuw ligt, ook de hoeveelheid sneeuw is vaak groter.

Noordpoolkou zorgde vaak voor sneeuw

Dit jaar zijn de sneeuwcondities erg gunstig in de Alpen. Sinds het begin van het winterseizoen zoekt de wind vaak de noord(west)hoek op. Hierdoor wordt telkens koude lucht vanaf de Noordpool naar de Alpen geblazen. Dit gaat regelmatig gepaard met intense sneeuwbuien waardoor het sneeuwdek snel aangroeit. Omdat de lucht zo koud is, blijft de sneeuw ook in de lagere skigebieden liggen en ontstaat overal een mooi pak.

Komende tijd zien we een verandering in dit weerbeeld. De invloed van hogedrukgebieden neemt toe waardoor sneeuwstoringen de Alpen nog maar nauwelijks kunnen bereiken. Vooral in de Franse Alpen lijkt het komende weken vrijwel droog te blijven. Bovendien gaat de vorstgrens omhoog naar 2000 meter. Hierdoor smelt de bovenste laag van het sneeuwdek overdag in lagere gebieden. Wanneer het ’s nachts vriest ontstaat een verijsde sneeuwlaag. In de Oostenrijkse Alpen is de buienkans groter, maar grote hoeveelheden sneeuw hoeven we voorlopig niet meer te verwachten.

Wie tijdens de kerstvakantie naar de Alpen trekt hoeft evenwel niet te treuren. Er ligt meer dan voldoende sneeuw en de skigebieden zullen er alles aan doen om hun pistes in topconditie te houden.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Groene kerst brugge klein

Ook dit jaar verloopt Kerst waarschijnlijk groen. De kans op een witte Kerst is op dit moment slechts 1%. De …
Lees meer...

 
Wo_07_Dec_2016_Jannes_Wiersema_014_2700_x_1519-e1482417363808-640x300

De donkere dagen voor Kerst staan voor de deur en die luiden we vandaag in met de vroegste zonsondergang van …
Lees meer...