Vanmiddag in het binnenland kans op onweer

regen, wind en onweer

Vandaag wordt het zomers warm met 25 graden in West-Vlaanderen en 29 in de Kempen en langs de Franse grens in het zuiden. Alleen op de stranden wordt door wind van zee de 25 graden niet gehaald. Vanaf de middag is in het centrum, het noorden en ten zuiden van Samber en Maas kans op een lokale, maar stevige bui. Als een bui ontstaat zal deze zwaar uitpakken met veel onweer, grote hagelstenen en zware rukwinden. Na een dip op vrijdag keert de zomer vanaf zaterdag terug.

De dag start vrij zonnig, maar al snel verschijnen meer wolkenvelden. Zeer lokaal kan hier wat regen uit vallen. Door een zuidenwind loopt de temperatuur snel op naar 22-24 graden op de stranden. Door een matige tot krachtige wind van zee, windkracht 4 tot 6, zal het daar eind van de ochtend alweer afkoelen. Landinwaarts wordt het veel warmer met 25-29 graden. In de loop van de middag koelt het ook dieper in het binnenland af als een frisse westenwind opsteekt.

In de loop van de middag kunnen ten oosten van de lijn Doornik-Antwerpen een paar fikse buien ontstaan. Als dit lukt zal de bui zwaar uitpakken met veel onweer, grote hagel en forse rukwinden van ruim 75 km/uur. Aan zee breekt al snel de zon weer door en tegen de avond gebeurt dat ook in het oosten. De zwaarste buien zijn later in de avond en in de nacht voor Duitsland bestemd, met mogelijk zelfs noodweer. Er valt dan in België slechts een lichte bui en bij een frisse westenwind koelt het af naar 14 graden in Antwerpen en 9 in Luxemburg.

Zomer keert terug na flinke dip

Morgen waait er een stevige westen- tot noordwestenwind. In het binnenland is de wind matig tot soms vrij krachtig, windkracht 3-5. Aan zee is de wind (vrij) krachtig, windkracht 5-6. Het is met 16 graden in de Ardennen, 19 graden aan zee en 20-21 in de rest van het land bijna 10 graden kouder dan vandaag. Het weerbeeld bestaat uit veel wolkenvelden, af en toe een beetje zon en een lichte bui. Het noorden en de Ardennen maken de grootste kans op een bui.

Zaterdag schijnt de zon in het westen volop. In het binnenland komen nog uitgestrekte wolkenvelden voor en breekt pas tegen de avond de zon flink door. Met name in Limburg en in de Ardennen is een buitje niet uitgesloten. De temperatuur ligt op een aangenaam niveau van 19 graden in de Ardennen, 21 aan zee en 23-26 graden in de rest van het land. Daarbij staat slechts een zwakke tot matige noordwestenwind.

Tropische lucht

Zondag en maandag worden prachtige zomerdagen. De zon schijnt flink en er ontstaan slechts een paar stapelwolkjes. Wie gaat zonnen moet nog steeds rekening houden met een hoge zonkracht 7-8. Beide dagen staat in het uiterste westen een zeewind, waardoor het langs de kuststrook 25 graden wordt. In het binnenland wordt het een stuk warmer met zondag maxima tussen 26 en 30 graden en maandag wordt het ronduit heet met 29 tot 33 graden. Naast het strand kan ook in de Ardennen verkoeling worden gezocht. Daar ligt de temperatuur iets lager.

Vanaf dinsdag gaat de temperatuur zeer waarschijnlijk weer naar beneden, al blijft het op veel plaatsen nog wel zomers warm. De kans op een (onweers)bui neemt toe, maar de zon blijft van tijd tot tijd aanwezig. Aan de extreme droogte komt dus voorlopig geen eind.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
AdobeStock_55725322

De weersverwachting voor dit weekend ziet er bijzonder goed uit. Op zaterdag hebben we een mix van wolken en zon …
Lees meer...

 
Hoge zonkracht

Na een frisse en bewolkte start van de week kunnen we komende dagen opnieuw een felle zon verwachten. Woensdag wordt …
Lees meer...