Veel wind en regen donderdag

Violent waves flooding a pier during a storm

Het is winderig en nat deze week. Vandaag is het daarbij ook grijs met kans op zware windstoten. Komende dagen wordt het kouder en krijgt de neerslag vooral in het oosten een winters karakter. In de Hoge Venen kan het glad worden door sneeuwval en bevriezing. Donderdag trekt een grootschalig regengebied over het land. In het oosten valt in de vroege ochtend eerst nog sneeuw. Het gaat hard waaien met in het hele land windstoten van 80-90 km per uur. Aan de kust en in de heuvels kan de wind pieken naar 110 km per uur.

Vanmiddag trekt een uitgestrekt regengebied over het land. Daarbij staat een (vrij) krachtige zuiden- tot zuidwestenwind en in het hele land is kans op (zware) windstoten van 70-80 km per uur. Later vanavond neemt de wind in kracht af. Droge perioden worden zo nu en dan afgewisseld met een bui.

Dinsdag en woensdag wordt het kouder. In de nacht naar woensdag vriest het in het oosten van het land licht. Overdag wordt het maximaal 6-7 graden in het centrum. Helemaal in het westen kan het 8 graden worden en aan de Ardense toppen komt de temperatuur slechts een graad boven het vriespunt. Daarbij staat een matige tot (vrij) krachtige wind uit het zuidwesten tot westen. Winterse buien met smeltende sneeuw en mogelijk ook hagel of een klap onweer trekken over het land. Vooral in de Hoge Venen is het koud genoeg voor sneeuwval en kunnen we een wit landschap verwachten. Door sneeuwval en nachtelijke bevriezing kan het glad worden.

Behalve buien zijn er ook korte zonnige perioden. Vooral woensdagmiddag zal de zon in het westen regelmatig doorbreken.

Stormachtige donderdag

Donderdag trekt een actieve depressie over de Noordzee. De eerste regen kunnen we al in de nacht verwachten. In het oosten ligt de temperatuur dan onder het vriespunt en begint de dag met sneeuw. In de loop van de ochtend stijgt de temperatuur naar 4-5 graden en gaat de neerslag over in regen. Het is dan zeer onstuimig weer met in het binnenland een krachtige wind uit het zuidwesten en kans op zware windstoten van 80-90 km per uur. Tijdelijk kan het hard waaien.

Aan de kust staat een stormachtige wind en komen zware windstoten voor van 80 tot mogelijk 100 km per uur. Er is kans dat de wind in de ochtend aanzwelt naar stormkracht en dan kan de wind pieken naar 110 km per uur. Ook in Hoog-België kunnen de windstoten snelheden van meer dan 100 km per uur bereiken.

Aan het begin van de middag neemt de kans op zware windstoten in het westen van het land af. In het oosten kan het tot het begin van de avond duren voordat het minder hard gaat waaien.

In de ochtend regent het op grote schaal. In de middag wordt de neerslag buiig en wisselen droge perioden en (felle) buien elkaar af. In grote delen van het land zal 10-15 mm regen vallen, lokaal mogelijk wat meer. Ten zuiden van Samber en Maas kan de hoeveelheid door opstuwing hoger uitvallen en kan in 24 uur tijd 20-30 mm vallen. De regen en wind gaan samen met zachte lucht. In het midden en westen van het land stijgt de temperatuur naar 9 tot 11 graden. In het oosten wordt het 4-6 graden.

De vorige keer dat het zo hard waaide was in de nacht van 2 op 3 januari. Een felle buienlijn trok toen over het land en veroorzaakte zeer zware windstoten van 75 tot 115 km per uur. Bij Florennes werd zelfs een windsnelheid van 126 km per uur gemeten.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
gladheid door sneeuwval

Sneeuwliefhebbers in het oosten van het land kunnen dit weekend genieten van sneeuwbuien. In de Hoge Venen ligt al 10 …
Lees meer...

 

Het jaar 2017 was wereldwijd het op één na warmste jaar sinds tenminste 1880. Het warmste jaar ooit gemeten was 2016 …
Lees meer...