Rode luchten door Saharastof komende week

Za_01_April_2017_Janes_Wiersema_001_3600_x_2023

Flinke hoeveelheden Saharazand trekken komende dagen over Centraal-Europa. In  Zuidoost-Frankrijk en grote delen van Italië is de zon veel minder fel en is het stof aan de grond merkbaar. In België neemt de hoeveelheid stof iets toe en halverwege het weekend kan na een bui wat stof achterblijven op auto’s. Na het weekend wordt het droog en trekt vooral over Duitsland veel stof. Met zonsopkomst kunnen we daardoor rood-oranje kleuren verwachten.

Harde tot stormachtige winden laten in Algerije vandaag veel stof opwaaien. Hoog in de lucht stuwt een straalstroom van meer dan 220 km per uur het zand richting Italië en daar zal de zon vanmiddag veel roder kleuren. Vooral op Sardinië, maar ook op Corsica is kans op een bui. Door de regen slaat het stof neer. Ook in België neemt de concentratie stof toe, maar de hoeveelheid is mogelijk te laag om het goed te kunnen zien. Vanavond en komende nacht trekken enkele buien over het land en kan wat stof achterblijven.

Morgen hangt een dikke stofwolk boven de Alpen, Duitsland en het oosten van Frankrijk. Op plaatsen waar de zon schijnt is deze meer roodoranje van kleur. In grote delen van Italië en in de zuidoosthoek van Frankrijk is het stof ook aan de grond merkbaar als een bruine waas. Door de hoge concentratie is het zonlicht minder fel zijn de auto’s na een bui ronduit vies.

Rodere zonsopkomst door stof boven Duitsland

Maandag tot en met woensdag blijft de lucht boven Duitsland en langs onze oostgrens gevuld met Saharastof. Het wordt zonnig weer. De zon schijnt na opkomst een tijd door het zand en zal daardoor veel warmere kleuren geven. Of het stof later in de week over België trekt zullen we moeten afwachten. Het stof zit in ieder geval hoog genoeg om geen overlast te veroorzaken. En omdat het na maandag een tijd droog is hoeven we geen Saharazand op auto’s te verwachten.

Vorig jaar trok op 17 oktober een wolk Saharazand over ons land. Er was nauwelijks bewolking, maar het leek alsof de lucht gesluierd was. De zon scheen wel, maar was oranje van kleur en door het stof was het zonlicht te zwak om schaduwen te werpen.

Foto: J. Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Het lijkt wel zomer de komende dagen. Woensdag is het stralend weer en wordt het met 25 graden voor het …
Lees meer...

 
Lente.jpeg

Het wordt volgende week zomers! De zon zal uitbundig schijnen en het binnenland maakt kans zomerse temperaturen van 25 graden …
Lees meer...