Kouder winterweer met sneeuwbuien

Sneeuwbuien

Na een paar zachte dagen schakelen we in het weekend over op een kouder weertype. De middagtemperatuur daalt naar 2-4 graden en ’s nachts gaat het enkele graden vriezen. In het oosten komt ook overdag de temperatuur niet overal boven nul. Volgende week kunnen we buien verwachten met regen en (smeltende) sneeuw. De kans op gladheid neemt dan flink toe.

In het weekend begint het een beetje op winter te lijken. De middagtemperatuur daalt naar 2 tot 4 graden en in Hoog-België komt de temperatuur lokaal niet boven het vriespunt. Daarmee is het iets kouder dan normaal. Zaterdag zijn er vrij veel wolkenvelden met af en toe zon, maar er is ook kans op een bui. In de Hoge Venen kan (smeltende) sneeuw vallen.

Zondag blijft het waarschijnlijk droog met zon en stapelwolken. De nachten worden koud. In de avond gaat het in het binnenland vriezen en in de nacht en vroege ochtend vriest het op grote schaal 1-3 graden. De Oostkantons kunnen rekenen op -4 tot -6 graden en lokaal kan het -8 graden worden.

Volgende week blijft het koud met in de nacht op veel plaatsen vorst. Vanaf dinsdag stijgt de kans op buien. Overdag zullen de buien bestaan uit regen en hagel. De temperatuur stijgt ’s middags een paar graden boven het vriespunt. Tijdens en na een bui is het ijskoud met gevoelstemperaturen ruim onder nul. In de Ardennen valt (smeltende) sneeuw en in de hogere delen kan door een paar buien al een sneeuwdekje ontstaan. In de nachtelijke uren is ook in Midden- en Laag-België kans op wat sneeuw.

Toenemende kans op gladheid

Met het koudere weer zullen gladheidsbestrijders verschillende keren de weg op moeten. Niet alleen in het oosten van het land zullen de wegen gepekeld moeten worden vanwege sneeuwbuien. Ook in de rest van het land kan het glad worden als het na een dag met enkele buien in de avond gaat vriezen.

Aanvankelijk zacht

Met 7-9 graden is het komende dagen juist zachter dan normaal met stapelwolken en zon. Op een enkele bui na blijft het droog. Woensdag raakt het in de middag bewolkt en in de avond gaat het vanuit het westen regenen. De dagen daarna hebben we tijdelijk normale temperaturen van 2 graden in het oosten tot 7 aan de kust.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
bloedmaan

Maandagochtend vroeg vindt een totale maansverduistering plaats. Het is dan wisselend bewolkt, zodat het spektakel waarschijnlijk vrij goed te volgen …
Lees meer...

 

Voor winterliefhebbers gloort er een lichtpuntje aan de horizon. Na een zacht en vrij somber eerste deel van de winter …
Lees meer...