Komende dagen veel sneeuw in de Alpen

wintersport-alpen

Tot en met vrijdagmiddag valt veel sneeuw in de Alpen. In de noordelijke regio’s van Frankrijk, het noorden en westen van Zwitserland en het westen van Oostenrijk kan regionaal een meter verse sneeuw vallen. Vanaf het weekend is het droger met regelmatig zon. Er kan volop van de verse sneeuw worden genoten. Wel wordt het in de dalen vrij warm met vooral in de lagere dalen in Oostenrijk maxima ruim boven 10 graden.

In de Franse Alpen valt vanavond en vannacht al regelmatig sneeuw. Morgenochtend is het tijdelijk rustiger met lichte sneeuwval, maar later op de dag en in de nacht naar vrijdag gaat het weer harder sneeuwen. Daarbij waait het in de bergen ook flink, waardoor liften mogelijk dicht moeten. Ook vrijdagochtend sneeuwt het hard en waait het stevig. Pas later op de dag wordt het rustiger.

In hooggelegen gebieden zoals Val-Thorens kan tot circa een meter verse sneeuw vallen. In zuidelijkere skigebieden, zoals bijvoorbeeld Grand Serre Chevalier (Briançon) valt met 10-25 cm veel minder. Ook stijgt vrijdag de vorstgrens richting 2000 meter, waardoor in veel dalen regen valt.

Het weekend verloopt zonnig en droog, waardoor optimaal van de sneeuw kan worden genoten. Ook volgende week schijnt vaak de zon, al zijn enkele sneeuwbuien wel mogelijk. In het algemeen is het prima wintersportweer.

Oostenrijk meeste sneeuw in noordwesten

Ook in grote delen van Oostenrijk valt morgen en vrijdag veel neerslag. In het westelijke skigebied Ski Arlberg (Lech, Sankt Anton) valt 60-80 cm sneeuw. Lokaal valt hoog in de bergen zelfs een meter. In het meer oostelijk gelegen Saalbach valt circa 30 cm. Aanvankelijk ligt morgen de vorstgrens rond 1000 meter en valt op de meeste plaatsen sneeuw. Vrijdag valt in de bergen sneeuw, maar stijgt de vorstgrens naar circa 1800 meter, waardoor de neerslag in de dalen steeds meer als regen valt.

In de noordelijke regio’s gaat het bovendien tijdelijk flink waaien, waardoor skiliften mogelijk vooral donderdagmiddag regionaal dicht moeten.

In het weekend is het zonnig en droog. Het is heerlijk wintersportweer. In de dalen komt het wel tot flinke dooi met middagtemperaturen van ruim 10 graden. In Saalbach kan het kwik mogelijk zelfs oplopen tot 15 graden.

Weinig sneeuw voor Italiaanse Alpen

In de zuidelijke Alpenregio’s valt vrijwel niets. Dit geldt vooral voor de zuidelijkste regio’s van Frankrijk en het zuidwesten van de Italiaanse Alpen. Populaire regio’s in Noord-Italië, zoals Livignoen Val Gardena, pakken nog wel een paar sneeuwbuien (5-10 cm) mee. Overigens ligt ook daar voorlopig voldoende.

Geef een reactie via Facebook

Tags:
formule 1 australië

Het raceweekend in Melbourne verloopt droog en vrij zonnig. Vooral op de racedag is het behoorlijk warm met circa 28 …
Lees meer...

 

Hoewel de lente binnenkort begint, blijft de herfst voorlopig stevig in het zadel. Regen en wind weten ons land komende …
Lees meer...