Winters weekend start mogelijk met sneeuw

Krokusse im Schnee

Winterweer is op komst. De koude lucht bereikt vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag ons land. De winterkou gaat gepaard met sneeuwval en zaterdag zijn er goede kansen op lokale sneeuwpret. Vanaf zondag is het zonnig winterweer met in de nachten vorst en overdag temperaturen ruim boven het vriespunt.

Vrijdag is het meestal bewolkt en komen enkele buien voor. Er staat weinig wind en de temperatuur stijgt naar 7-8 graden in de Ardennen en 9 tot 12 graden in de rest van het land. Vrijdagavond draait de wind naar het noordoosten en stroomt koude lucht het land in.

Komt er sneeuw?

Ja, maar de vragen zijn vooral hoeveel en waar. Uiteraard zijn de beste kansen voor een goed sneeuwdek voor de Ardennen, maar ook in Vlaanderen kan zaterdag sneeuw vallen. Plaatselijk kan dan een mooi sneeuwdek vormen, maar de neerslag kan ook op veel plekken beperkt blijven tot een paar vlokjes.

Er staat zaterdag een matige (noord)oostenwind en daardoor voelt het ronduit koud aan. De middagtemperatuur ligt rond of iets boven het vriespunt, maar de gevoelstemperatuur ligt tussen -1 graad en -6 graden.

Is de kou bijzonder?

Jazeker. De maximumtemperatuur ligt zaterdag bijna tien graden onder de normale waarden voor half maart. Normaal wordt het 8 graden in de Hoge Venen, circa 10 in Ukkel en 12 in de Westhoek.

IJsdagen (maximumtemperatuur < 0) zo laat in maart zijn zeldzaam. Sinds het begin van de metingen in 1833 heeft het in slechts negen jaren in de tweede helft van maart in Ukkel overdag gevroren. De vorige keer dat dit gebeurde was in 1888. Op 19 maart werd het toen niet warmer dan -4,8 graden. In de eerste helft van maart is een ijsdag iets minder zeldzaam. Zo vroor het in de periode van 11 tot 13 maart 2013 in Ukkel zowel ’s nachts als overdag. In de Hoge Venen zijn ijsdagen later in maart minder uitzonderlijk. In 2013 kwam het tussen 23 en 26 maart nog tot een serie ijsdagen met maxima tussen 0 en -3.

Hoelang duurt de winterse periode?

Vanaf zondag is het zonnig winterweer. In de nachten kan het in het binnenland 6 graden vriezen. In de Oostkantons kan het lokaal afkoelen tot -10 graden! Overdag warmt de sterke maartzon het in Vlaanderen op naar +2 tot +5 graden. In de loop van volgende week wordt het wisselvallig. De maxima liggen dan tussen 7 en 10 graden en de minima rond het vriespunt.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Sneeuw Alpen

Door zachte lucht is de hoeveelheid Alpensneeuw iets afgenomen. In Oostenrijk zijn lage dalen zoals bij Mayrhofen nu groen. Op …
Lees meer...

 
vorst

Komend weekend gaat het weer vriezen. Zaterdagochtend kunnen we de eerste vorst verwachten met in het oosten -1 of -2 …
Lees meer...