Sneeuw op de Ardense hoogten

5a086aebb63ac_thumb_medium

We hebben een koude zondag achter de rug. Met een noordelijke stroming werd koude lucht vanaf de Noordpool aangevoerd. Daarbij trokken ook winterse buien over het land. In het westen viel korrelhagel en aan zee kwamen zware rukwinden voor. In de Ardennen viel boven 300 meter smeltende sneeuw en op de Ardense hoogten viel een paar centimeter sneeuw. Komende dagen stijgt de temperatuur en daardoor zal de sneeuw snel verdwijnen. Vanaf het weekend wordt het kouder en neemt de sneeuwkans in Hoog-België opnieuw toe.

Het was op veel plaatsen een gure zondag. Er trokken buien over het land en deze gingen gepaard met korrelhagel en lokaal een klap onweer. Aan zee was de wind hard tot stormachtig, windkracht 7 tot 8 en werden zware rukwinden gemeten. In Koksijde en Oostende werden windstoten rond 80 km/u gemeten en in Zeebrugge haalde de wind uit naar 93 km/u.

Tussen de buien door waren er ook mooie momenten. De wind ging liggen, de zon brak door en op veel plaatsen werd een regenboog gezien. Het was daarbij koud met maxima van 2 graden in de Hoge Venen, 8 in het centrum en lokaal 10 aan de kust. Tijdens een bui was het een stuk kouder en lag de gevoelstemperatuur rond het vriespunt.

Sneeuw vanaf 300 meter boven zeeniveau

Ten zuiden van Samber en Maas werd smeltende sneeuw gesignaleerd. Vanaf 300 meter boven zeeniveau werden wat natte vlokken gezien, maar vanaf 600 meter hoogte werd het even compleet wit! Op Mont-Rigi (Hoge Venen) lag ook vanochtend nog circa 2 centimeter sneeuw.

Foto is gemaakt door Dany in Ovifat (via weerwoord.be)

Omdat de temperatuur vanmiddag stijgt naar een graad of 5, zal de sneeuw verdwijnen. Komende dagen wordt het zelfs nog wat zachter met donderdag 8 graden in de Hoge Venen. In het westen kan het dan zelfs 13 graden worden. Het is komende dagen vaak grijs met in de Ardennen soms ook hardnekkige mist. Het is daarbij op de meeste plaatsen droog. Als er wat valt gaat het om kleine hoeveelheden.

Webcam Mont-Rigi2

De weerwebcam in Mont-Rigi liet zondagochtend een dun laagje sneeuw zien.

Webcam Mont-Rigi3

Zondagmiddag was het sneeuwdek aangegroeid tot een paar centimeter.

Vanaf het weekend zakt de temperatuur weer naar circa 3 graden in de Ardennen. De kans op neerslag neemt significant toe en zeker in de nachtelijke uren kan (smeltende) sneeuw vallen. In de Hoge Venen zou het dan opnieuw wit kunnen worden. Eerder was het ook al wit op 7 november. De eerste sneeuw bleef toen alleen in de Hoge Venen vanaf een hoogte van 650 meter liggen.

Foto: Boyan (via weerwoord.be)

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
kids-600x300

Afgelopen dagen is veel sneeuw gevallen in de Alpen. Op een aantal pistes wordt al geskied, maar veel skigebieden zijn …
Lees meer...

 
Winterse neerslag

Het weekend start onstuimig en nat met vooral zaterdagochtend op veel plaatsen regen. In de middag wordt het 10-12 graden …
Lees meer...