Hoge zonkracht deze week

Hoge zonkracht na het weekend

Haal je zonnebrandcrème maar vast uit de kast, deze week belooft het namelijk flink zonnig te worden! De temperatuur loopt geleidelijk op en vanaf donderdag kan het regionaal 20 graden worden! Het zonnige weer heeft een keerzijde: met zonkracht 6 kan een lichte huid al in een kwartier verbranden.

Maandag is het best fris met maxima van 11 graden in de Oostkantons tot lokaal 17 in de Kempen. Het is dan ook verleidelijk om in de zon te vertoeven. De felle meizon geeft namelijk veel warmte en zeker uit de wind is het voor het gevoel heel aangenaam.

Ga je buiten in de zon lunchen, of lekker op het terras of in de tuin van het zonnetje genieten? Vergeet dan niet om je in te smeren, of je met bijvoorbeeld lange mouwen te beschermen tegen de zon. De UV-index bedraagt namelijk een 6 en dat betekent dat een lichte huid al binnen 15 minuten kan verbranden.

Het is fris, dan verbrand ik toch niet snel?

Vaak wordt gedacht dat je bij hogere temperaturen sneller verbrandt. Dit is niet zo. Verbranding is namelijk puur afhankelijk van de kracht van de zon en hoe licht je huid is. Wel kan bijvoorbeeld water ervoor zorgen dat je sneller verbrandt. Wanneer je in het zwembad ligt werkt het water als een soort spiegel, waardoor extra veel zonnestralen je huid bereiken. Hetzelfde gebeurt op het strand. Ook zand weerkaatst namelijk een deel van het zonlicht.

Warm lenteweer op komst

De vrij zonnige maandag is een aanzet naar warmer weer. Dinsdag loopt het kwik op naar 14-17 graden en woensdag 15-19 graden. In de hoge Ardennen is het een paar graden frisser. Dit zijn vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Toch zal het best warm aanvoelen, omdat het lange tijd kouder is geweest dan gebruikelijk. Het blijft droog en het weerbeeld bestaat uit zonnige perioden en stapelwolken. Vooral in het oosten kan af en toe wat meer bewolking voorkomen. De zon blijft met een UV-index van circa 6 krachtig en verbranding ligt dus op de loer.

Vanaf donderdag wordt het regionaal ruim 20 graden. Wel gaan de hogere temperaturen met meer wolkenvelden gepaard en neemt de kans op buien toe. Daarbij kan het onweren. Het warme lenteweer met middagtemperaturen van 20 graden of meer, zonnige perioden en enkele regen- en onweersbuien lijkt ook na volgend weekend aan te houden.

Foto: Jannes wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

De temperatuur liep de afgelopen week op en dit weekend wordt het zelfs nog een paar graden warmer. Op veel …
Lees meer...

 

Met ijsheiligen gaat het weer dit jaar van koud naar warm. Dit weekend is het nog fris met maxima van …
Lees meer...