Moederdag verloopt bewolkt met enkele buien

Mutter, Tochter, Pferd

Moederdag verloopt op de meeste plaatsen bewolkt en vooral in het noorden en oosten is de kans op een bui groot. Door een matige (noord)westenwind wordt het niet warmer dan 14 graden aan zee en in de Ardennen, 16 in het centrum en 20 in Limburg. Vandaag is het eerst vrij zonnig, later vanmiddag neemt in het westen de kans op buien toe. Met 18-25 graden is het een stuk warmer.

Vandaag is het, dankzij een hogedrukgebied boven onze omgeving, nog rustig lenteweer. Er hangt veel hoge bewolking, maar daar schijnt vrijwel de hele dag een waterig zonnetje doorheen. In het binnenland ontstaan stapelwolken. In het westen wordt de bewolking later vanmiddag steeds dikker en kan een bui vanuit Frankrijk binnentrekken. Bij een zwakke tot matige zuidoostenwind wordt het 21 à 22 graden in de Ardennen en lokaal 25 in Limburg. Aan zee steekt al snel een verkoelde zeewind op, waardoor het hooguit 18 graden is.

Vanavond en vannacht neemt overal de kans op een bui toe. Koud wordt het niet met minima tussen 10 en 14 graden. Dit is een enorm verschil met vrijdagochtend, toen het regionaal afkoelde naar 3 graden en het aan de grond regionaal licht vroor!

Moederdag toenemende kans op buien

Morgen is het bewolkt en vooral in het noorden en oosten is kans op een bui. In het westen neemt de buienkans in de loop van de dag af. De wind draait naar een westelijke richting en daardoor is het een stuk frisser dan vandaag met hooguit 14 graden aan zee en in de Ardennen, 16 in het centrum en 20 in Limburg.

Maandag begint met vrij veel bewolking en verspreid over het land komt nog een bui voor. In het noorden breekt al snel de zon door en aan het begin van de middag gebeurt dat ook langs de Franse grens. De kans op buien neemt ‘s middags af. Omdat de wind naar het noordoosten draait keert de warme lucht weer terug met maxima tussen 19 en 25 graden. In de Kempen zou het zelfs 27 graden kunnen worden! Door een vrij krachtige noordelijke zeewind is het op de stranden veel minder warm met slechts 14 graden.

Dinsdag schijnt de zon flink en blijft het aangenaam warm met 18 tot 26 graden. Vanaf woensdag wordt het minder warm door een noorden- tot noordwestenwind. Vooral aan zee wordt het een stuk frisser. De bewolking neemt dan toe, maar het blijft de rest van de week waarschijnlijk wel droog.

Moederdag tegenwoordig vaak zomers warm

Deze eeuw is het opvallend vaak zomers warm geweest op Moederdag. In 2008 werd het 25 graden en in 2000, 2001, 2011 en 2016 was het in Ukkel met 26 graden het warmst. In 2011 werd het in de Kempen zelfs afgerond 30 graden! De gemiddelde middagtemperatuur op Moederdag tussen 2000 en 2017 was in Ukkel 19 graden. In 2005, 2013 en 2014 bleven we hier ruim onder met een graad of 13.

In de vorige eeuw was zomerse warmte op Moederdag een stuk zeldzamer. Veertig jaar geleden was het tijdens Moederdag gemiddeld anderhalve graad kouder dan nu.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Kajakken zonnig en warm weer

Het pinksterweekend lijkt vrij zonnig en aangenaam warm te verlopen. Na een dip op donderdag en vrijdag met maxima van slechts …
Lees meer...

 
AdobeStock_64588550LENTEjpeg

Het stabiele zomerse weer komt morgen ten einde en op Hemelvaartsdag wordt het gevoelig frisser. De middagtemperatuur komt dan uit …
Lees meer...