Opnieuw winterkou komend weekend

vorst

Komend weekend gaat het weer vriezen. Zaterdagochtend kunnen we de eerste vorst verwachten met in het oosten -1 of -2 graden. De nacht daarna verlopen kouder met 2 tot 6 graden vorst. In de Ardense dalen kan het -9 worden. De gevoelstemperatuur daalt dan naar -4 tot -12. Overdag stijgt de temperatuur flink en wordt het in de zon 5-7 graden. Alleen op plaatsen waar het overdag bewolkt is wordt het 1-2 graden. De kans dat het overdag in Laag-België blijft vriezen is erg klein en schaatsijs hoeven we niet te verwachten.

De lente was al flink gevorderd met gisteren in Ukkel 16 graden. Ook vandaag is het veel zachter dan normaal met maxima van 12 tot 15 graden. In Hoog-België is het 8-10 graden.

Tot en met vrijdag blijft het vrij zacht voor de tijd van het jaar met temperaturen in de dubbele cijfers. Op veel plaatsen wordt het 11 tot 14 graden. In de Ardennen zijn de maxima met gemiddeld 9 graden vrij bescheiden. Alleen dinsdag is een uitzondering. Door een koude noordwestenwind wordt het niet warmer dan 5 tot 7 graden. In de Hoge Venen is het een graad of 2. Daarbij is het grijs en nat. In de middag komen vooral in het binnenland buien voor. Later in de week ontstaan hooguit een paar buien.

Eerste vorst zaterdagochtend

Komend weekend slaat het weer om. De wind draait naar het oosten tot noordoosten en voor de derde keer dit jaar komt koude, droge lucht onze kant op. Zaterdagochtend kan het in het oosten al een paar graden vriezen en de nachten daarna worden kouder. Zondag tot en met dinsdag vriest het ’s nachts op grote schaal 2-4 graden. In het binnenland kan het met -5 à -6 tot matige vorst komen en in de Ardennen daalt de temperatuur lokaal in de dalen naar -9. De gevoelstemperatuur ligt dan tussen -4 en -12 graden.Zondag-18-maart-07-uur-GFS

Het wordt niet alleen kouder, maar ook zonniger. Overdag stijgt de temperatuur in Vlaanderen naar 5 tot 7 graden. Daarmee is het 3-4 graden kouder dan normaal. Extreme kou zoals aan het begin van de maand hoeven we niet te verwachten. Dit komt doordat de zon elke dag een beetje krachtiger wordt en de koude periode te kort duurt. Alleen als het na een koude nacht overdag grijs is door hardnekkige bewolking kan de middagtemperatuur met 1-2 graden laag uitvallen. In de Hoge Venen kan het een graadje blijven vriezen.

De kans dat het ook in Laag-België overdag blijft vriezen is erg klein. IJsdagen (maximumtemperatuur < 0) zo laat in maart zijn zeldzaam. Sinds het begin van de metingen in 1833 heeft het in slechts acht jaren in de tweede helft van maart in Ukkel overdag gevroren. De vorige keer dat dit gebeurde was in 1888. Op 19 maart werd het toen niet warmer dan -4,8 graden. In de eerste helft van maart is een ijsdag iets minder zeldzaam. Zo vroor het op 11 en 12 maart 2013 in Ukkel zowel ’s nachts als overdag.

Geen schaatsijs

Schaatsliefhebbers die als afsluiting van de officiële winter nog een keer het ijs op willen kunnen hun hoop beter later varen. De vorst is te mild en overdag is het te warm voor een goede ijsvloer. Zelfs op ondergespoten banen is de kans op schaatsen klein.

Foto: J. Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Krokusse im Schnee

Winterweer is op komst. De koude lucht bereikt vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag ons land. De winterkou gaat …
Lees meer...

 
Lammetje_in_de_wei_Jannes_Wiersema_u3rmzp

Afgelopen zaterdag was het nog volop winter, morgenmiddag wordt het in grote delen van het land 15-17 graden. Hiermee wordt …
Lees meer...