Morgen en woensdag nog veel wind in Pyeongchang

pyeongchang2-1280x600

Komende dagen zal het op de Olympische Spelen opnieuw lastig worden om de skinummers door te laten gaan. Het waait hard in de bergen en er is kans op zware windstoten. Na woensdag wordt een hogedrukgebied meer bepalend voor het weer en neemt de wind af. De harde wind kan volgende week wel weer terugkeren.

Over de Koreaanse bergen waait het in de winter vrij vaak hard uit het westen tot noordwesten. Koude lucht stoomt vanaf Oost-Rusland uit over de Grote Oceaan en daardoor ontwikkelen ten oosten van Rusland aan de lopende band stormdepressies. Boven Oost-China en de Oost-Chinese Zee is de luchtdruk meestal juist vrij hoog. Tussen deze twee druksystemen ontstaat een zeer krachtige stroming en dit leidt tot veel wind in Korea. Zeker over de bergtoppen kan deze wind soms flink uithalen.

Overdag meer wind dan in de vroege ochtend en avond

Dit was afgelopen twee dagen het geval en is ook de komende twee dagen nog zo. Daarbij geldt vrijwel altijd dat de wind gedurende de dag toeneemt en in de loop van de avond weer wat afneemt. Hierdoor zijn er vooral in de vroege ochtend (tot circa 9:00 uur lokale tijd) of juist in de late avond (bij eventueel kunstlicht) wellicht mogelijkheden om skinummers toch door te laten gaan.

Juist in de bergen in het noordoosten van Zuid-Korea zijn vaak de zwaarste windstoten. Deze kaart is voor woensdagmiddag (12:00 uur lokale tijd)

Vanaf donderdag komt een hogedrukgebied min of meer boven het Koreaans Schiereiland te liggen en waait het veel minder hard. Mogelijk houdt het windluwe weer een flinke periode aan, maar het kan ook dat de luchtdrukverdeling begin volgende week weer wordt zoals vandaag en de wind opnieuw toeneemt.

Overigens is het weerbeeld op winderige dagen en windluwe dagen verder identiek: droog en zonnig.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
silhouette of elderly couple in sky

Plannen aan het maken voor Valentijnsdag? De meteorologen van Meteovista adviseren een romantische wandeling. Het wandelweercijfer scoort in vrijwel het …
Lees meer...

 
15902632_10154876303126677_2045983934_o

Talrijke buien trekken over het land en daarbij valt hagel en smeltende sneeuw. De meeste buien vallen in het noorden …
Lees meer...