Kans op vallende sterren vanavond erg groot!

Perseid meteor

Komende dagen kunnen we met een beetje geluk weer vallende sterren zien, afkomstig van de grootste meteorenzwerm van het jaar, de Geminiden. Vooral vanavond hebben we opklaringen, is het droog en kunnen we met wat geluk tientallen vallende sterren per uur zien. In de nachten van woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag zijn er in theorie 80 à 90 vallende sterren per uur. Helaas hebben we deze dagen in de avond veel bewolking en is de kans op regen groot. Alleen in het westen komen dan enkele opklaringen voor.

In theorie kunnen komende nacht enkele tientallen meteoren worden gezien. Tijdens de nacht van woensdag op donderdag en de nacht van donderdag op vrijdag ligt dit aantal nog iets hoger. Geoefende waarnemers zouden dan 80 tot 90 meteoren per uur kunnen zien. In de praktijk zijn de omstandigheden voor het zien van vallende sterren vanavond het best. Vergeleken met vorig jaar stoort de maan dit jaar amper. Vanaf het weekend neemt het aantal vallende sterren snel af.

Dikke jas aan vanavond

Vanavond hebben we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Landinwaarts is er meer bewolking dan in het westen. Het is daarbij droog en koud met temperaturen tussen +1 en -3 graden. In de Ardennen kan het lokaal nog iets kouder zijn. Door een koude zuidwestenwind ligt de gevoelstemperatuur met -5 graden nog een stuk lager. Tijdens het kijken naar de Geminiden zijn een dikke winterjas, sjaal en handschoenen zeker geen overbodige luxe!

In de bebouwde kom is veel lichtvervuiling. Ga je op pad naar een goeie spotplek buiten de stad, houd dan rekening met gladde wegen door sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten!

Morgen- en donderdagavond slechtere omstandigheden

Wie morgen- of donderdagavond vallende sterren wilt spotten komt bedrogen uit. Beide dagen zijn maar liefst 80 tot 90 meteoren per uur mogelijk, maar door bewolking en regen zal het flink tegenvallen.

Beide avonden valt eerst flink wat regen. Geleidelijk wordt het wat droger en kan het in het westen wat opklaren. Daar kun je met een beetje geluk een vallende ster spotten. Helaas worden de meeste meteoren ‘gemist’ door een laag bewolking. Vooral in de nacht van woensdag op donderdag waait het stevig. De temperatuur ligt ’s nachts enkele graden boven het vriespunt, maar door de wind voelt het een stuk kouder aan.

Wat is een vallende ster?

Het lichtspoor dat in de volksmond een vallende ster heet noemen astronomen een meteoor. Het spoor van licht ontstaat doordat stukjes steen en gruis (meteoroïden) op 100 km hoogte de atmosfeer van de aarde binnendringen. De meteoroïden dringen met een enorme snelheid de atmosfeer van de aarde binnen. Soms worden snelheden behaald van meer dan 252.000 km/uur. Dat is 315 keer sneller dan een Boeing 747 vliegt. Door de hoge valsnelheid wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen (ionisatie) en bij het opheffen van het landingsverschil komt straling (licht) vrij.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Wo_07_Dec_2016_Jannes_Wiersema_014_2700_x_1519-e1482417363808-640x300

De donkere dagen voor Kerst staan voor de deur en die luiden we vandaag in met de vroegste zonsondergang van …
Lees meer...

 
WhatsApp Image 2017-12-11 at 13.03.45

Net als gisteren trekt opnieuw een sneeuwgebied over het land. Terwijl gisteren de sneeuw in de middag snel wegsmolt door …
Lees meer...