Kans op recordwarm weekend

Park_brussel_verkleind

Komende dagen staat de herfst tijdelijk op pauze en kunnen we ons opmaken voor een weertype dat aan de zomer doet denken. Het wordt uitzonderlijk warm met zondag en maandag lokaal kans op een zomerse dag. Het is zeer bijzonder dat het deze tijd van het jaar nog zo warm wordt. Sinds het begin van de metingen is het nog nooit voorgekomen dat de middagtemperatuur zo laat in de herfst door de zomerse grens van 25 graden ging.

Komende dagen voert een zuidelijke tot zuidwestelijke wind zeer warme lucht vanuit Marokko naar ons land. In de zomer zou deze weersituatie met gemak leiden tot tropische temperaturen van 35 graden. Nu levert dit maxima op van 20-25 graden.

We luiden de nazomerperiode langzaam in met morgen een afwisseling van wolkenvelden en zonnige momenten. Het blijft waarschijnlijk droog. Met 17 graden in de Ardennen tot 20 in de Kempen en langs de Franse grens is het al best aangenaam. In de hoogste landsdelen zoals de Hoge Venen is het een paar graden minder warm.

Zaterdag is de zon vaker te zien en ontstaan enkele vriendelijke stapelwolken. De middagtemperatuur loopt op naar 18 graden op de Ardense hoogvlaktes en 21 tot 23 graden in de rest van het land. Het blijft de hele dag droog en er staat een overwegend matige wind.

Zomerliefhebbers aan zet

Zondag en maandag schijnt de zon volop en slechts een enkele stapelwolk verhindert dat de warme zonnestralen het aardoppervlak bereiken. In het hele land loopt het kwik op naar 20 graden of meer. In de Kempen wordt het zondag lokaal zomers met 23-25 graden.

Maandag doen we daar plaatselijk nog een schepje bovenop en kan het op meer plekken 24-25 graden worden! Normaal gesproken ligt de middagtemperatuur in deze tijd van het jaar rond 15 graden. Het wordt dus ruim 10 graden warmer dan normaal! Het is ideaal weer om erop uit te trekken en bijvoorbeeld te genieten van de herfstkleuren in de natuur. Daarbij staat een overwegend matige wind uit zuidelijke richtingen.

Uitzonderlijk warm

Mocht het in Ukkel 25 graden worden dan zou dat uniek zijn. Nog nooit kwam het zo laat in oktober tot een zomerse dag. Ook in de rest van het land is de grens van 25 graden in de tweede helft van oktober nog nooit geslecht. Op 18 oktober 2014 zaten we dichtbij een zomerse dag en noteerde Ukkel een middagtemperatuur van 24,2 graden. Ook in 1921 was het bijzonder warm op 18 oktober met precies 24 graden. Net over de grens met Nederland, op het vliegveld van Maastricht, werd het toen maar liefst 27,2 graden! De laatste zomerse dag van de herfst staat op naam van 12 oktober 1990. Toen werd het op het hoofdstation Ukkel zelfs 25,7 graden!

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Ophelia 20171013

Komende dagen trekt orkaan Ophelia naar de Britse Eilanden en zorgt voor flink wat Saharastof bij ons. Een zuidelijke wind …
Lees meer...

 
Satellietbeeld Ophelia Weeronline

Boven de Atlantische Oceaan is tropische storm Ophelia actief. Morgen bereikt Ophelia de status van orkaan en zet koers naar …
Lees meer...