Kans op (zeer) zware rukwinden en aan zee storm

Storm op komst Jannes Wiersema

Vannacht en morgenvroeg is het zeer onstuimig. Aan zee gaat het stormen en daar komen zware rukwinden voor van 90 tot 110 km/u. In het binnenland waait het (vrij) krachtig tot hard en komen zware windstoten van 75-90 km/u voor. Het hoogtepunt van de storm is in de ochtend. Het is vooral dan oppassen voor afbrekende takken en met name aan zee is er gevaar voor omwaaiende bomen.  

Morgenochtend en begin van de middag trekt een stormdepressie vlak ten noorden van Nederland over de Noordzee. Het windveld bereikt de Benelux vooral in de vroege ochtend. Langs de kust steekt vannacht en morgenvroeg een zuidwesterstorm op, 9 Bft. In de middag neemt de wind in kracht af.

Zeer zware rukwinden

Gevaarlijk zijn de (zeer) zware rukwinden. Aan zee kunnen deze snelheden bereiken van 90 tot 110 km/u. Het KMI heeft hiervoor code oranje afgegeven.

In het binnenland is het rustiger en waait het vrij krachtig tot hard, windkracht 5-7. Toch kunnen ook daar zware windstoten van 75-90 km/uur voorkomen. Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van zon en buien. Het wordt 13 graden op de Ardense hoogten en 18 in het westen en noorden. Door de wind voelt het nog een stuk frisser aan. In de middag neemt de wind vanuit het westen snel af.

Bomen krijgen het zwaar te verduren

Hoewel het in het binnenland niet tot storm gaat komen, kunnen de zware rukwinden wel stormschade veroorzaken aan bomen. De bomen staan nog vol in blad en de combinatie van regen en wind kan ervoor zorgen dat grote takken van bomen breken.

In het westen zijn de windstoten krachtig genoeg om bomen om te blazen. Dit gaat extra makkelijk omdat veel regen is gevallen deze maand. Lokaal staat de teller in amper twee weken op 70 mm, bijna de maandsom! Boomwortels hebben hierdoor minder grip in de drassige grond. De meteorologen van Meteovista verwachten daarom niet alleen problemen in het wegverkeer, maar ook op het spoor.

Herfstweer houdt aan

Voorlopig komt er nog geen eind aan het herfstachtige weer. Donderdag staan talrijke buien op het programma, mogelijk met onweer. Zeker in de middag kan het af en toe flink plenzen. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is minder hard dan morgen, maar blaast wel behoorlijk door. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig, windkracht 6. Met een middagtemperatuur van 14 graden is het circa vijf graden te koud voor de tijd van het jaar. In de Ardennen wordt het amper 10 graden.

Ook vrijdag is het buiig en kan het soms onweren. Tussendoor schijnt soms de zon. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en het wordt 12-16 graden. Het weekend verloopt wisselvallig met een aantal buien, maar ook zeker zonnige perioden. Waarschijnlijk is er op zondag iets meer zonneschijn dan op zaterdag. De middagtemperatuur ligt rond 16 graden.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Weekend met buien en vooral zondag zon

Het is herfstachtig weer. Toch zijn er ook dagen waarop de neerslag meevalt en met wat zon kan het best …
Lees meer...

 
Irma en Jose

Het Caraïbisch gebied heeft dit weekend te maken met twee orkanen. Jose trekt in de nacht naar zondag dicht langs …
Lees meer...