Sombere en natte ‘Blue Monday’

Blue monday regen en somber klein

Maandag is het Blue Monday en precies op deze meest deprimerende dag van het jaar is het bewolkt en trekt een regengebied over het land. Het belooft dan ook somber en nat te worden en daarmee doet het weer Blue Monday eer aan. Ook is het onstuimig met in de middag en avond kans op rukwinden van circa 75 km/uur. Wie zich op wil laden voor Blue Monday kan dit weekend nog wat zonlicht bijtanken.

Maandag start de dag vooral in de oostelijke helft nog met zonnige momenten. Al gauw neemt vanuit het westen de bewolking toe en nadert een regengebied ons land. In de middag gaat het overal regenen en vooral de avondspits verloopt nat. Door het dikke wolkenpakket is het erg grauw en somber. Het kwik stijgt naar 7 à 8 graden en daarmee is het een paar graden te zacht voor de tijd van het jaar.

De wind komt uit het zuiden tot zuidwesten en is matig tot vrij krachtig. In het kustgebied kan het hard waaien. Daarbij is kans op rukwinden van circa 75 km/uur. Door de stevige bries ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt. Het weer krijgt deze meest deprimerende dag van het jaar een ruime onvoldoende met een weercijfer 4!

Weercijfer Blue Monday

De weercijfers van maandagmiddag liegen er niet om!

Grauwe en winderige maandag opmaat voor onstuimige week

De rest van de week staat de wind in de westhoek en blijft het onstuimig. Het waait meestal matig tot krachtig. Het weerbeeld kenmerkt zich door talrijke buien en daarbij is kans op onweer, hagel en smeltende sneeuw. In de Ardennen ligt het kwik dicht bij het vriespunt en blijft de sneeuw liggen. Zeker in de hoogste delen, zoals op de Hoge Venen, kan het sneeuwdek aangroeien naar 5-10 cm.

Ook in Vlaanderen kan het bij een intensieve sneeuwbui tijdelijk wit worden. Het wordt 5-6 graden en daarmee smelt de eventueel gevallen sneeuw snel weg. ’s Nachts koelt het af naar waarden dicht bij het vriespunt. Tussen de buien door is ruimte voor de zon.

Blauwe zondag

Dit weekend is het nog prima winterweer. Aanvankelijk is het nog grijs en lokaal mistig, maar zaterdagmiddag breiden felle opklaringen vanaf de Ardennen zich uit over ons land. Wel verschuilt de zon zich in het westen soms even achter wolkensluiers. Er staat een zwakke tot matige oosten- tot zuidoostenwind. Het kwik stijgt naar 3-5 graden in Hoog-België en 6 à 7 graden in Vlaanderen en Brussel.

Zondag wordt een prachtige winterdag. Er is een mix van veel zon en enkele wolkenvelden. Het blijft droog. De temperatuur komt op normale waarden uit voor de tijd van het jaar. Het wordt circa 5 graden. In de oostelijke landsdelen is het 2-4 graden. De zuidoostenwind is overwegend zwak en daarmee is het een heerlijke dag om erop uit te trekken en van het zonlicht en de blauwe lucht te genieten.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Het jaar 2017 was wereldwijd het op één na warmste jaar sinds tenminste 1880. Het warmste jaar ooit gemeten was 2016 …
Lees meer...

 
parc naturel des hautes fagnes (Belgique)

Na een behoorlijk zacht begin van het jaar wil het ook komende dagen geen winterweer worden. De maxima liggen tot …
Lees meer...